Golvlampan AJ

En resa tillbaka i tiden

Följ med på en resa tillbaka till 60-talet. Beach Boys spelades på grammofonen, Flower Power-rörelsen mullrade och Martin Luther Kings berömda ord ”I have a dream” ekade genom USA. Och i vårt lilla land blev världens första designhotell byggt mitt inne i Köpenhamn. Och precis det designhotellet blev också starten för några av de mest populära och ikoniska möbler och lampor från Arne Jacobsen. Och det är precis som lamporna som den här artikeln kommer att handla om.

Arne Jacobsen föddes 1902 och utbildade sig till arkitekt år 1924. Kreativiteten flödade i den unge Jakobsen, så när han var färdig med sin examen började han på en ny utbildning på Konstakademin i Köpenhamn år 1927. Arne Jacobsens tankegång var innovativ och djupt präglad av hand arkitektoniska bakgrund och han blev snabbt ett av de unga hoppen på skolan. Året efter hans examen vann han ett designpris för ett projekt till Nationalmuseet och där var stigen utstakad för en lovande designkarriär.

En skicklig designer

Åren omkring 30-talet satte Arne Jacobsen sitt namn på kartan och den nya stilen, internationell funktionalism, föddes med Arne Jacobsen i spetsen. Under de kommande åren ritade Arne Jacobsen ett stort antal hus i Danmark och i utlandet, alla med samma enkla, funktionalistiska och moderna uttryck. Bland andra Rødovre rådhus, Nationalbanken och rådhuset i Århus är alla ikoner designade av Arne Jacobsens hand.

Under 50-talet kastade sig Arne Jacobsen också över möbeldesign, med samma arkitektoniska formspråk som hans byggnader. Designikonen ”Myren” var den första stolen som såg dagens ljus och den är fortfarande idag en ofattbart populär stol världen över.

SAS Royal Hotel - Designhotell

Så har vi kommit fram till 1 juli 1960, året då en speciell byggnad äntligen blev klar i huvudstaden och Danmarks första skyskrapa blev verklighet. Som ett ikoniskt landmärke i Köpenhamns ”Skyline”, står nu SAS Royal Hotell nu klart.
SAS Royal Hotell designades av Arne Jacobsen som det första designhotellet i världen. Hotellet skulle sätta Danmark på världskartan i turistsammanhang och bli till ett attraktivt resmål för amerikanska turister som med nya flygrutter hade lättare att ta sig till Norden.

Allt på hotellet genomsyrades av Arne Jacobsens öga för modern och elegant design! De ikoniska stolarna, Svanen och Ägget, designades speciellt för hotellets foajé och skulle vara ett mjukt inslag i jämförelse med den kantiga arkitekturen på byggnaden. Den genomgående stilen blev en helhet och till och med bestick, dörrhandtag och tapeter var Arne Jacobsens design.

AJ Lampan

AJ-lamporna designades år 1957 som en snygg och skulptural del av inredningen till hotellet och var med sitt formspråk och eleganta arkitektoniska uttryck något helt nytt i lampvärlden. AJ-lampan blev efter det producerad i samarbete med Louis Poulsen.

Idag är AJ-lamporna bland de mest populära lamporna då den tidlösa designen passar bra i alla hem. Om du gillar det nordiska och det minimalistiska, eller om du gillar när det är mycket färg och går efter ”more is more”, så kommer AJ-lampan garanterat att passa perfekt hemma hos dig.

Sjukt snygg og dekorativ lampa

Luta dig tillbaka i soffan, lägg upp benen och njut av en god kopp kaffe. Kika runt i ditt vardagsrum, är det något som saknas? Kanske en snygg och elegant AJ-golvlampa borta i hörnet i vardagsrummet, som ger den där extra touchen av lyx och som kompletterar varje möbel?

AJ-golvlampan är en sjukt snygg och dekorativ lampa och kommer i ett hav av färger och passar till alla smaker. Arne Jacobsens klassiska design har verkligen kommit till sin rätt i denna fantastiska lampa som också finns som vägg- och bordslampa.

AJ-lampan är en designmöbel i sig och gör sig fantastisk bredvid soffan, vid hyllan eller kanske i din walk-in-closet? Som namnet avslöjar, där det finns ett golv, ja där skulle en AJ-golvlampa se helt fantastisk ut. En lampa med en fantastisk och spännande designhistoria och med tydliga referenser till dåtiden, men också helt perfekt i den nutida inredningen.

Föredrar du en vacker midnattsblå, en ockragul, roströd, klassisk svart, fräsch aubergine, mörkgrön, enkel vit eller grå? Gillar du det helt klassiska och är lite färgrädd eller går du all-in på en färgchock där hemma? Valet är ditt, men vilken färg du än väljer så är en AJ-golvlampa ett snyggt tillskott till ditt hem, som du garanterat inte kommer att ångra.

Hitta alla AJ golvlampor här.Om Lampemesteren.se

Designer lampor online
Hos Lampemesteren.se har vi samlat ihop dem mest exklusiva lampor från designer och producenter i bästa klassen.

Kvalitet och design
Vi sätter design och kvalitet i högt fokus och våra spännande sortiment är noga utvalt.

Det betyder att du hos os kan hitta lampor som kan uppfylla dina behov, om du antingen är till det klassiska, moderna eller experimenterande.

Du vill hitta lampor som är klassiska, som kan provocera, inspirera eller beröra – lampor som kanske vill följa dig resten av ditt liv.
Läs mer

Kundtjänst

Öppettider för kundförfrågningar:
Måndag till fredag: 8:30 till 16:00
Lördag-söndag: Stängt

Kundtjänst: +46 852 503 870

E-mail: info@lampemesteren.se

Birkmosevej 18  |  DK-6950 Ringkøbing  |  Tlf. +46 852503870  |  info@lampemesteren.se
0 varor i korgen