Golvlampan AJ


GOLVLAMPAN AJ
Följ med på en resa tillbaka till 60-talet. Beach Boys låg på grammofonen, Flower Power-rörelsen, och Martin Luther Kings berömda ord ”I have a dream” ekade genom USA. Och i Danmark blev världens första designhotell byggd mitt inne i Köpenhamn. Och precis det designhotellet blev också början för Arne Jacobsen karriär och för några av hans mest populära, ikoniska möbler och självklart också hans lampor. Och det är precis lamporna, som den här artikeln kommer att handla om.

En skicklig designer

En skicklig designer

Arne Jacobsen föddes 1902 och utbildade sig till arkitekt år 1924. Kreativiteten flödar i den unga Jakobsen, och när han blev färdig med sin examen 1927 påbörjade han en ny utbildning på Konstakademin i Köpenhamn. Arne Jacobsens tankesätt var innovativ och var präglad av hans bakgrund som arkitekt. Han blev snabbt ett av de unga hoppen på skolan. Året efter hans examen vann han ett designpris för ett projekt till Nationalmuseet i Köpenhamn och då var hans designkarriär banad.  

Åren omkring 30-talet blev Arne Jacobsen ett namn, och en symbol på den nya stilen: internationell funktionalism; en stil Arne Jacobsen stod i spetsen för. Under de kommande åren ritade Arne Jacobsen ett stort antal hus både i Danmark och i utlandet, alla med samma enkla, funktionalistiska och moderna uttryck. Bland de ikoniska byggnaderna som han står bakom är: Rødovre rådhus, Nationalbanken och rådhuset i Århus.

Under 50-talet började Arne Jacobsen också att jobba med möbeldesign, där han använde samma arkitektoniska formspråk som han ritade byggnader med. Designikonen ”Myran” var den första stolen, och den är fortfarande än idag en ofattbart populär stol, över hela världen.
SAS Royal Hotellet – ett designhotell

SAS Royal Hotellet – ett designhotell

Vi är på 1960-tallet. Kalla kriget, månlandningen, ungdomsupproret fyllde gatorna i Paris, Cincinaati, Ohio och Majrevolten i Sverige. Och mitt inne i Köpenhamn, inte långt från Centralstationen, var ett ikoniskt bygge nästan färdigt.

SAS Royal Hotell designades av Arne Jacobsen och det var det första designhotellet i världen. Hotellet skulle sätta Danmark på kartan, och bli till ett attraktivt resmål för amerikanska turister som med nya flyglinjer nu kunde ta sig till Norden mycket lättare.  
Allt på hotellet var präglad av Arne Jacobsens känsla för tidens moderna och eleganta design! De ikoniska stolarna, Svanen och Ägget, designades speciellt för hotellets foajé och tanken var, att de skulle vara ett mjukt inslag och en kontrast, mot den kantiga arkitekturen på själva byggnaden. Allt ner till minsta detalj - till och med bestick, dörrhandtag och tapeter var Arne Jacobsens design.

En del av konceptet var självklart också belysningen på hotellet. Arne Jacobsen har senare uttalat att han var ledsen för ljusrören, som var nödvändiga i hotellet foajé, eftersom han verkligen hade tänkt igenom designen på alla andra lampor på hotellet.
AJ Lampan

AJ Lampan

AJ-lamporna designades år 1957 och skulle vara en skulptural del av inredningen på hotellet och var med sitt formspråk ett elegant uttryck och något helt nytt i lampvärlden.
AJ-lampan blev hädanefter producerad i samarbete med Louis Poulsen.

Idag är AJ-lamporna bland de mest populära lamporna eftersom den tidlösa designen passar bra i alla hem. Om du gillar det nordiska, det minimalistiska, om du gillar något med färg är AJ-lampan garanterat en lampa som blir perfekt, också hemma hos dig.
En snygg och dekorativ lampa

En snygg och dekorativ lampa

Sätt dig i soffan, lägg upp benen och njut en god kopp kaffe. Kika runt i ditt vardagsrum, är det något som saknas? Kanske en snygg och elegant AJ-golvlampa borta i hörnet, som kan ge den där extra känslan av lyx, som står bra till alla möbler, oavsett stil?

AJ-golvlampan är en snygg och dekorativ lampa och den kommer i en mängd färger som passar till alla, oavsett stil och smak. Arne Jacobsens klassiska design finns också som vägg- och bordslampa.

AJ-lampan är ett designsmycke i sig och ser fantastisk ut bredvid soffan, vid hyllan eller kanske i dit walk-in-closet – ja oavsett var du placerar den – för som namnet avslöjar:  där det finns ett golv, där är AJ-golvlampan fantastisk. En lampa med en spännande designhistoria och med tydliga referenser till 50–60 tal, och helt perfekt i nutidens inredning.

Vad föredrar du - vacker midnattsblå, en ockragul, roströd, klassisk svart, fräsch aubergine, mörkgrön, enkel vit eller grå? Gillar du det helt klassiska och är lite färgrädd eller vågar du dig på en färgklick i hemma? Valet är ditt, men oansett vilken färg du än väljer, är en AJ-golvlampa en vacker komplettering till ditt hem, och vi tror helt säkert, att det är ett köp, du inte kommer att ångra.

Hitta alla AJ lampor här