FontanaArte

1881 startade Luigi Fontana sin verksamhet i Milano. Här framställer han glas till byggbranschen, men efterhand som århundrandet närmar sig sin avslutning, börjar verksamheten gå över från att framställa glas till interiör.  

Gio Ponti blir år 1931 verksamhetens art direktör, Gio Ponti var en av grundläggarna av ADI (det italienska industriella design Association) och han designade både offentliga och privata byggnader samt möbler och andra föremål, som senare blivit en del av historien om arkitektur och design.

Flera av lamporna har han designat för FontanaArte som är en stadig produktion, under 0024, Bilia, Pirellina, och Pirellone.

Mer om Fontana Arte

År 1932 kommer Pietro Chiesa till verksamheten. Pietro är en duktig glasmästare och han får flera hantverkare från samma bransch till att ansluta sig till Fontana.

Härefter blir namnet ändrat till FontanaArte. De har en mission om att utveckla produkter med en hög hantverksmässig kvalitet.

År 1954 kommer Max Ingrand till rodret som ny art direktör. Han för därmed FontanaArte in i den industriella tidsåldern. Han ändrar produktionerna från att vara en begränsad produktserie och one-off till att vara massproduktion och framställningsmetoderna blir mer industriella. Dock håller han stadigt fast i hantverkarna i verksamheten och håller därmed deras mission om att det hantverkarmässiga skal vara av hög kvalitet.

Max Ingrand dör år 1969 i en ålder av 61 år. Härefter köpes verksamheten upp av en grupp privata entreprenörer och år 1979 blir Carlo Guglielmi nämnd till direktör.  

Gae Aulenti kommer här efter till som art direktör tillsammans med artiketken Aulenti, som också tidigare har arbetat med verksamheten, före de FontanaArte blev en mera modernare stil.

År 1998 mottager FontanaArte ’’ ADI Compasso d’Oro’’ för deras kreativa vison, med fokus på design och lång tradition för hantverk tillsammans med den nyaste teknologi.

År 1978 kommer Giorgio Biscaro till som ny art direktör. Han blev år 2011 utnämnd av magasinet ’’Case da Abitare’’ som en av de 20 mest talangfulla Italienska designers.

År 2013 presenterade FontanaArte deras kollektion på Euroluce, var deras fokus är på att samarbeta med en ny generation av internationella designers, samt att produktionen skulle blir framställt av icke-konventionella material. Verksamheten har fokus på att designa ljus för människor och för att ljuset skal bli älskade grundläggande element i de moderna hemmet.
Dela dina bilder med @lampemesteren
Tagga #yesLampemesteren så kanske dina bilder blir visade här. Inspirera och låt dig inspireras, från en unik bostad till en annan.