Arkitektlampan – Flexibel belysning till hela hemmetARKITEKTLAMPAN
Arkitektlampan kan idag fås i många olika tolkningar till de hemmet och de finns fortfarande på många kontor och arbetsplatser. Vi har inte längre samma behov för ett skrivbord i hemmet, då de flesta utför sitt arbete vid en bärbar dator. Arkitektlampan syns dock fortfarande i inredning i många olika varianter och har åter fått stor uppmärksamhet, på grund av det konstanta fokus på retro design. I förhållande till belysning i den skandinaviska inredningen där det fortfarande är fokus på funktionell design och samtidig stor uppmärksamhet kring ikoniska designklassiker. Arkitektlampan lever i bästa välmående, men används idag med energibesparande LED-lampor istället för den gamla halogenlampan. Den fortsätter att dyka upp i nytolkningar och vi fortsätter med att använda den i nya sammanhang. Även om det snart är 90 år seden arkitektlampan först såg dagens ljus, är den fortfarande mer aktuell i den moderna inredning än någonsinn tidigare. Oavsett vilket praktisk belysningsbehov du står med, kan det mötas med en arkitektlampa; golv, loft, vägg eller bord – det finns en model, till alla placeringar i hemmet. Det är därför otaliga möjligheter till att använda lampan i hemmet.SOM SÄNGLAMPA
Önskar du en flexibel och funktionell sänglampa, med ett modernt uttryck, så är arkitektlampan idealisk. Välj exempelvis den populära Original 1227 vägglampan, som med en imponerande räckvidd också enkelt kan användas, om du har en ställbar säng. Har du behov för en sänglampa som också kan användas som läslampa, är arkitektlampan det perfekte valet för dig. Med sitt skarpa och koncentrerade ljus, behöver du inte anstränga ögonen för att läsa. Samtidig får du en lampa som inte lyser upp hela rummet och det stör därför inte ens partner som gärna vill sova.

I KÖKET
När du väljer lampor till ditt kök, är det viktigt att du får ett bra arbetsljus över din arbetsyta. En arkitektlampa till väggen eller loftet är det ultimata valet, om du önskar flexibilitet i din belysning. Från Lampa Gras är 302 Loftlampan eller vägglampan 213 vägglampan robusta och enkla lösningar, som ger ett fantastiskt ljus, när det ska bres mackor eller lagas middag.

I VARDAGSRUMMET
I förbindelse med soffgruppen eller den föredragna fåtöljen, där man ofta sitter med en god bok eller stickningen, är det ett särskilt behov för ett bra ljus. Med Archi från Nordic Living, får du et fantastiskt och flexibelt ljus. Lampan med klämfunktion, kan enkelt monteras på en hylla eller på kanten av ett bord och flyttas enkelt igen, om det är behov för det. Den kan fås i flera olika färger och passar in i alla stilarter.

PÅ BARNRUMMET
Skrivbordet i barnrummet får gärna vara ordentligt upplyst, när det ska göras läxor, ritas teckningar eller för små kreativa projekt. Type 75 Bordslampa är en klassisk arkitektlampa på fot i flera iögonfallande färgkombinationer. Med Type 75 bordslampan får du en dekorativ och praktisk lampa till barnrummet, som både passar dig och ditt barn. Den enastående bordslampan finns i två olika storlekar, med en maxhöjd på 50 centimeter eller 66 centimeter. Den kan därför också enkelt användas som sänglampa på nattduksbordet

TIL DEN PERSONLIGA INREDNINGEN
Inom den moderna inredningen används arkitektlampan i många nya sammanhang. En av de mer iögonfallande och kreativa tolkningar, er den jättelika arkitektlampan Tolomeo Mega Golvlampa. Artemides Tolomeo-serien ligger bland de mest populära arkitektlamporna och har vunnit flertaliga priser sedan den första gången introducerades i 1987.

Den karakteristiska golvlampan har en höjd och en räckvidd, vilket möjliggör placering av lampan över matbordet eller som belysning över soffbordet. Det kräver ingen montering på väggar eller tak och är därför lätt att integrera i inredningen. Som med en mindre arkitektlampa, kan ljuset från den stora arkitektlampan justeras och anpassas om du till exempel behöver flytta matbordet när du tar emot gäster. Lampan skapar både frihet i din interiör såväl som ett personligt uttryck som garanterat gör intryck.DEN REVOLUTIONERANDE BORDLAMPAN FRÅN 1920-TALET
Den franska ingenjören; Bernard Albin-Gras designade i början av 1920-talet, den revolutionerande skrivbordslampan, med den flexibla armen med kulkopplingar. Hans uppfinning tillämpades omfattande under de följande åren på kontor, laboratorier, sömnadsfabriker och andra platser där ett flexibelt ljus behövdes för arbetet. Bland arkitekter var lampan extremt populär och blev snabbt allmänt använd. Lampan fick därför namnet; "Arkitektur light". Bernard Gras sålde rättigheterna till sin lampa och startade därmed produktionen av den första Gras-lampan.

En annan ingenjör; ; George Carwadine ersatte i 1932  de flexibla kulkopplingarna med fjäderkonstruktionen - bestående av fyra fjädrar som enkelt kunde flyttas men som ändå behöll sin position. Lampans skärm fokuserade ljuset runt en arbetsyta, medan den tunga foten skapade stabilitet för lampan - även när lampans fulla räckvidd utnyttjades. Några år senare tas lampan i produktion under namnet "Anglepoise 1208" och därefter den mer eleganta versionen " Anglepoise 1227 " som fortfarande produceras och säljs idag.

Arkitektlampan är inte längre den orangefärgade retro-lampan, som under många år har varit en permanent armatur på många skrivbord. Bland vårt urval av arkitektoniska lampor finns det otroligt många tolkningar - vissa är mer sanna för den klassiska retro-designen än andra, medan andra har ett modernt skandinaviskt utseende, i flera olika färger. Gemensamt för alla arkitektlampor är deras flexibla arm och koncentrerade ljus som kan användas i hela hemmet.

SE HELA URVALET HER