Designutmärkelser

I många år har landets största hem- och designtidningar hyllat design som har gjort något speciellt inom sitt område i de prestigefyllda Design Awards. Det bästa av dansk design hyllas under en kväll med fest och glädje i luften när alla ivrigt väntar på att få höra vem som kommer att utses till årets bästa i sina respektive kategorier. Prisutdelningen är ett skyltfönster för dansk design och ett bevis på den kreativitet som finns i Danmark.
 
Design Awards hölls för första gången 2013 och har sedan dess varit ett årligt evenemang. Prisutdelningen uppmärksammar och hyllar det bästa inom design och priser delas ut i kategorierna Årets designer, Årets kreativa, Årets möbel, Årets design, Årets comeback, Årets lampa, Årets gröna idé och Årets innovativa.
 
Vinnarna av Danish Design Awards utses av en jury som består av experter och yrkesverksamma inom design och arkitektur. Juryn utvärderar de inlämnade designförslagen utifrån ett antal kriterier, bland annat originalitet, funktionalitet, hållbarhet och estetik. Priset är ett erkännande av den kreativitet och det hantverk som krävs för att skapa vackra och funktionella designföremål. Det är också ett sätt att understryka betydelsen av dansk design på den globala scenen och att visa att Danmark fortfarande är en ledande nation inom design och arkitektur.
 
Danish Design Awards är ett evenemang som alla designentusiaster bör se fram emot. Det är en chans att se det bästa av dansk design och att fira de begåvade formgivare och kreatörer som gör Danmark till ett ledande land inom design. Nedan kan du se alla de lampor som har vunnit genom åren.

Den fyndande lampan

Designpriset vinner 2023

Juryn beskriver årets lampa som en design som visserligen har visuella likheter med tidigare koncept, men som förfinar och optimerar i linje med modern estetik och tillgänglig teknik. Lampan är praktisk och löser specifika belysningsbehov genom att kunna rikta ljuset exakt i önskade riktningar, samtidigt som den kan justeras med en dimmerfunktion för att anpassas till olika situationer. Den utstrålar en känsla av ödmjukhet, fokus och fulländad elegans och representerar en ärlighet och uppriktighet som går utöver det vanliga.

Se alla lampor i MS-serien av Mette Schelde för Fritz Hansen här

Designpriset vinner 2022

Årets lampa 2022 var den underbara OneLine, designad av Kasper Kjeldgaard för Fritz Hansen. Den tunna, luftiga lampan vann för både sin funktionella design och sin fantastiska estetik - och om du ser OneLine-lampan i verkligheten är det lätt att förstå varför den vann. Lampan finns i tre nyanser och kan roteras 360 grader för att belysa exakt det du vill.

För att lära dig mer kan du se alla tre färgerna som OneLine finns i här!

Designpriset vinner 2021

År 2021 fick det danska designföretaget Louis Poulsen lyfta Design Awards-trofén för sitt samarbete med designern Anna Boysen om den vackra Moonsetter. Den uppmärksamme läsaren kommer säkert att märka att Moonsetter låter bekant - och om du har sett tv-programmet "Danmarks nästa klassiker" på DR vet du att Moonsetter vann programmets tävling 2020 och verkligen blev Danmarks nästa klassiker när Louis Poulsen producerade den. Om du vill veta mer om lampor som är "kända från TV" kan du läsa vår Kända lampor-artikel här!

Se Moonsetter här!

Designpriset vinner 2019

Det råder ingen tvekan om att stämningen vid Louis Poulsens och Christian Flindts bord var på topp när det tillkännagavs att deras fantastiska vägglampa Flindt hade tagit hem priset - och även om det danska designföretaget Louis Poulsen hade vunnit ett designpris tidigare är det inte mindre festligt andra gången. Den vackra utomhuslampan finns i en mängd olika storlekar och varianter.

Flindt kan ses här!

Designpriset vinner 2018

En enkel, minimalistisk silhuett, bra ljus och en balanserad och exakt estetik. Det krävs inte mycket för att förstå varför Muuto och Jens Fager vann 2018 års Design Award för sin utsökta Tip-lampa. Lampan finns som bords-, golv- och vägglampa och finns i färgerna grå, vit och kopparbrun.

Se alla varianter av Tip här!

Designpriset vinner 2017

När Yuh kom ut i lamphandeln 2017 var det en designrevolution som på många sätt bröt mot designtraditioner lika mycket som den respekterade dem. Yuh, som uttalas "You", har en vacker roterbar skärm och en otroligt ren och exakt design som garanterat kommer att glädja betraktaren i många år framöver. Designerduon Gamfratesi och Louis Poulsen står bakom lampan.

Se Yuh här!