Den evigt blomstrande Flowerpot

De ikoniska Flowerpot lamporna, designades i 1969 av den sprudlande danska designer, Verner Panton. Panton var känd som en pioner inom bostadsinredning, där hans färgrika och inspirerande personlighet avspeglar sig i hans designs. Han användande av färg, form och ljus skapade nya teorier om belysningens funktion och hhur belysningen kunde ha inflytelse på omgivningarna.

Den njutbara Flowerpot taklampan var  ursprungligen designad till att hänga i restauranger, men hittades tillsammans med Flowerpot bordslampan, en snabb väg till de privata hemmen. I 2003 återupptogs den danska firman &tradition, produktionen av Flowerpot lampan, där den på allvar gjorde comeback och är idag populär som aldrig förr.

Spektakulär presentation av Ikonisk lampa


Tillbaka i 60-talet och 70-talet hyrde den tyska firman "Bayer" varje år, i förbindelse med möbelmässa, en yacht och fick den konverterad till ett tillfälligt showroom av välkända moderna designers. Föremålet var att reklamera för olika produkter, som hade förbindelse till bostadsinredning.

Verner Panton fick hela två gånger till uppgift, att designa utställningen med namnen "Visiona" och "Visiona 2". Den sista utställningen i 1970 visste ett "Fantasy Landscape", som var konstinstallationer av livliga, färgrika och organiska former.
Trots av en förberedelsetid på bara ett par månader, lyckades Verner Panton att skapa en spektakulär utställning, med starkt varierande inställningar. Varje rum omfamnade ett brett urval av både möbler, belysning, textiler och beklädning av väggar. Alla element var speciellt utvecklat till lägenheten och hans installation betraktas fortfarande, som en av de största presentationer i designhistorien.

Utställningens besökande kunde vandra igenom de låga takens iscensatta rum och uppleva att sinnena blev bombarderade genom färger, märkbara ytor, ljus och dofter. I ett rum kunde man exempelvis slänga sig i täckta gummibollar, medans ett annat rum bjöd på perforerade skulpturer av hårt skum, försedda med mjuka kuddar i många olika färger. Överallt på båten hängde klasar av Flowerpot lampan i olika färger. Det var första gången man blev bekänd med Flowerpot taklampan, som Verner Panton använde den spektakulära utställningen till att presentera. Han hade gett lampan namn efter det liknande; En blomma som gav ljus.

En lysande succé

Efter utställningen fick Verner Panton och Louis Poulsen (som i första omgången stod för produktionen av Flowerpot),
så många förfrågningar om lampan som de knappast kunde hålla jämna steg med. Baserat på den stora framgången designade Verner Panton Flowerpot-bordslampan samt Flowerpot-trädgårdslampan. Han fortsatte också med att utforma flera lampor baserade på samma enkla princip som Flowerpot-lampan, där ljuskällan är dold för att undvika bländning och istället reflekterar ljuset i lampans böjda former.

Det resulterade bland annat i den snygga Wire bords- och golvlampa och inte minst den populära VP Globe som i dag produceras av Verpan.
Folkvagn inom belysning

Folkvagn inom belysning

Den humoristiska av optimistiska lampor, är tydligt inspirerat av Flowerpot rörelsen, som uppstod mitt i 1960-talet. Rörelsen handlade om "peace, love and harmony" och drevs av en generation, som satt frågetecken vid de formella värderingar, på bekostnad av personlig frihet. De så kallade blomsterbarnen, gjorde uppror mot den tidigare generationens normer, materialism och familjeideal. Hela rörelsen blev symboliserat av blomster och Verner Panton lyckades fånga själen av denna period i hans Flowerpot lampa, som en hyllning till hela Flowerpower rörelsen.

Urval av färger gav en stor succé och lampan blev snabbt populär. När man ser på, hur många Flowerpot lampor som fortfarande används i inredningen hos både verksamheter och privata, är det inte så svårt att förstå varför den fick namnet "Belysningens folkvagn".

Flowerpot möter tidens färgtrend

Den underbara lampan finns i många sköna färger, men hos Lampemesteren vill vi gärna ha vår egen Flowerpot i vår egen färg. Vi har därför, i samarbete med &tradition, fått vår egen utgåva av Flowerpot VP3 Bordslampan och Flowerpot VP1 Taklampa i en modern dammig grön.

Det är aldrig en enkel uppgift att välja en färg, men efter många överväganden och grundlig research inom de kommande bostadstendenserna, har valet fallit på den lätt gul-baserade gröna färgen, som verkar vara tagen direkt från den valsade ängen. Den härstammar från jordens gröna och passar in i samhällets växande intresse för egenvård, välbefinnande och återföreningen med naturen - önskan om att få in naturen i hemmet, där vi drar oss tillbaka och laddar upp.

Den nya lampan skapar personlighet i inredningen, medans den ger ett behagligt bländningsfritt ljus, oavsett om man väljer att placera den i det privata hemmet eller i verksamheten. Den neutrala och sofistikerade färgen ger känslan av stillhet och ro, och är lätt att integrera i den skandinaviska stilen.

Hos Lampemesteren är vi inte i tvivel om att den lugna färgen, kombinerat med Verner Pantons praktfulla Flowerpot design, blir en stor hit.

Se den sköna Flowerpot lampa i Soft Green här.