Dansk design - förr och nu

Dansk design är populärare än någonsin! Både hemma och utomlands tar dansk design världen med storm, och när det gäller möbler, accessoarer, mode och belysning ligger Danmark i topp! Men vad är hemligheten bakom denna framgång? Är det de gamla klassikerna från 50-talets storhetstid som fortfarande håller Danmark i framkant? Eller är det kanske de nya up-and-coming varumärkena som har återuppfunnit det danska design-DNA:t och med förnyelse och innovation ser till att Danmark är bland de allra bästa? Låt oss göra en resa tillbaka i tiden och titta närmare på dansk design.

Under efterkrigstiden fanns det återigen en grogrund för design, utveckling och produktion. Krigets grepp om världen höll på att lossna, nya initiativ florerade överallt och kreativa krafter kom återigen fram ur sina gömmor.

Hans Wegner, Arne Jacobsen och Poul Henningsen är några av de största namnen från den tiden, och deras design är fortfarande enormt populär idag. På den tiden var tanken att tillverka välgjorda möbler som var tillgängliga för allmänheten och hållbara i många år framöver. Klassiker som Myran, Y-stolen och Ägget var populära på den tiden, men formgivarna kunde förmodligen inte ha föreställt sig hur populära de skulle vara så många år senare!

Poul Henningsen designade sin första populära PH-lampa redan 1926, men det var inte förrän PH5-lampan, som tillverkades 1958, som PH-lampan blev ett hushållsnamn. Lampan blev en omedelbar succé tack vare sin revolutionerande skärmform, som skapade ett fantastiskt och oöverträffat ljus! Dansk design blev synonymt med modernism och funktionalism, vilket var mycket populärt under efterkrigstiden, då det fanns ett behov av förnyelse och enkelhet. Idag är PH-lampor mycket populära och hänger i otaliga danska hem.

Kaj Bojesens välkända, handgjorda träfigurer finns idag i de flesta danska hem och har med sina godmodiga uttryck och höga kvalitet även hittat ut i resten av världen! Kaj Bojesen designade Apan som en klädkrok till barnrummet, och sedan dess har många fler djur och figurer tillkommit i samlingen.

Blått och vitt är vanligtvis inte synonymt med Danmark, men i det här fallet är det det! Royal Copenhagen är vansinnigt populärt, och på grund av dess vackra design och höga kvalitet säljs staplar av kungligt porslin över hela världen!

Men tillbaka till lamporna! Många stora designers från förr och nu har en eller flera stora designerlampor på sitt CV, och du kan läsa om några av de stora här.
Le Klint är ett danskt företag som har lyckats skapa vackra och tidlösa lampor. Le Klint använder fortfarande det gamla goda hantverket för att tillverka skärmarna, och de skickliga och fingerfärdiga vikflickorna viker skärmarna med stor precision.

Arkitekten Peder Vilhelm Jensen-Klint var mannen bakom den första korsveckade lampskärmen. Han hade designat en fotogenlampa i stengods men behövde en skärm. Han uppfann den korsveckade lampskärmen, som inte sattes i produktion förrän 40 år senare.

Hans son, Tage Klint, var mannen bakom gamkragen, som han lade till på de ursprungliga skärmarna. En viktig och avgörande detalj som fortfarande är en del av den klassiska designen. Han designade också många av lamporna i Le Klint-serien. 10 år senare tog hans son Jan Klint över. Han var en mycket visionär affärsman och det var han som skapade den stiftelse som har drivit företaget Le Klint sedan 1972. Han gjorde det för att skydda sina anställda, och stiftelsen stöder nu tidigare anställda, formgivare och arkitekter.

Den tredje sonen, Kaare Klint, som var arkitekt, hantverkare och designer, och dessutom en skicklig och mycket respekterad sådan, har haft ett stort inflytande på dansk möbeldesign i allmänhet. Hans talang har gynnat företaget Le Klint, och 1944 designade han "Fruit Lantern" (Le Klint 101), som fortfarande är en av Le Klints mest sålda lampor.

Kolla in vårt urval av Le Klint här!



Vansinnig och biten av en galen färgpalett var bara några av de termer som användes för att beskriva designern Verner Panton för allmänheten i början av 60-talet. Vid en tidpunkt då formgivare som Arne Jacobsen och Hans Wegner dominerade med naturliga material och enkel design, var Verner Pantons fokus på konstgjorda material och snabb produktion oöverträffat på den tiden, och Verner Pantons mål att sätta färg på världen lyckades.

Verner Panton designade rum, lampor och möbler - alla i samma galna färgskala och formspråk. Den mest kända är Panton-stolen, som var den första möbeln som tillverkades av ett gjutet stycke och som hyllades över hela världen.

Lamporna är också ett kapitel för sig! Verner Panton har designat ett brett utbud av lampor, bland annat Globe, Fun, Panthella, Flowerpot, Moon, Spiral och Wire.

Hitta vårt urval av lampor designade av Verner Panton här!



Arne Jacobsen föddes 1902 och utbildade sig till arkitekt 1924. Efter examen började han på en ny utbildning på Konstakademien i Köpenhamn 1927. Arne Jacobsens tänkande var innovativt och djupt påverkat av hans arkitektbakgrund, och han blev snabbt en av de unga hoppfulla på skolan.

På 1930-talet satte Arne Jacobsen verkligen sitt namn på kartan och den helt nya stilen, internationell funktionalism, föddes med Arne Jacobsen i spetsen. Under de kommande åren ritade Arne Jacobsen otaliga hus både hemma och utomlands, alla med samma enkla, funktionalistiska och moderna uttryck. Rådhuset i Rødovre, Nationalbanken och rådhuset i Århus är alla ikoner som Arne Jacobsen har ritat.

Under 1950-talet vände Arne Jacobsen också sin uppmärksamhet mot möbeldesign och belysning, vilket bland annat resulterade i lamporna AJ, Royal, Eklipta och Bellevue.

Du kan hitta lampor designade av Arne Jacobsen här!



En av de nya danska formgivarna är Tom Rossau. En självlärd designer som i bästa sagostil startade sin karriär i källaren till sina föräldrars hus i Fårevejle. Till en början användes LEGO och andra material som han hade till hands, men snart tog en riktning form och produktionen av läderkläder började. Tom designade och sydde kläderna själv, vilket ledde till att han 1997 öppnade en butik i Köpenhamn. Efter några år var det inte bara läderkläder som designades i butiken, och lampor lades till i kollektionen.

Sedan 2004 har Tom främst arbetat med naturlig träfanér, vilket har resulterat i några mycket vackra lampor! Till en början fanns lamporna bara i den gamla butiken på Istedgade i Köpenhamn, men 2006 introducerades TR4, TR5, TR6 och TR7 för en bredare publik på Copenhagen Furniture Fair, där TR7 fick "Audience's Favourite Award".

Hitta Tom Rossaus lampor här!



Designföretaget Normann Copenhagen grundades 1999 av Jan Andersen och Poul Madsen. Företaget har sitt säte på Østerbro i Köpenhamn och designar möbler, textilier, lampor och hemaccessoarer. Företaget började i liten skala med ett fåtal produkter, men efter finanskrisen insåg de två ägarna att sortimentet behövde utökas så att Normann Copenhagen skulle bli mer framträdande i butikerna.

Från en konservöppnare för 20 DKK till en soffa för 24.000 DKK. - sortimentet är brett och det finns något för alla smaker. Normann är också mycket stora inom lampdesign och har gjort sig ett namn i världen av designerlampor med Amp, Bell, Norm 69 och Ikano-lamporna.

Hitta Normann Copenhagens läckra urval här!




Dansk design lyckas fortfarande överraska och hålla sig på topp inom möbler, belysning och arkitektur, vilket är anledningen till att varumärket "Made in Denmark" är något att vara stolt över och något som upplever stor tillväxt! Både de gamla klassikerna och de nya designtalangerna har gjort och fortsätter att göra vansinnigt bra ifrån sig, och framtiden ser ljus ut - dansk design är och har alltid varit en säker vinnare!