Compasso d'Oro - Världens äldsta designpris

COMPASSO D'ORO

Världens äldsta designpris

Fiat 500, Vespa-scootern, Olivetti-skrivmaskinen, den ursprungliga Sacco-säckstolen och många fler. Det kan tyckas vara en helt slumpmässig lista över ikoniska produkter - men det de alla har gemensamt är att de har vunnit Europas äldsta designpris: italienska Compasso d'Oro. I mer än 60 år har Guldkompassen och Associazione per il Disegno Industriale uppmärksammat framstående innovation, kvalitet, hållbarhet och estetik inom design, och idag är Compasso d'Oro en av de mest prestigefyllda utmärkelser som en designer kan få.
<span style="font-size: 24px; color: rgb(163, 143, 132);">Vad är Compasso d'Oro / Gyllene kompassen?</span>

Vad är Compasso d'Oro / Gyllene kompassen?

Compasso d'Oro betyder direkt översatt "Den gyllene kompassen", och Compasso d'Oro är ett av världens mest prestigefyllda designpriser. Utmärkelsen instiftades 1954 av den italienska föreningen för industridesign (ADI) för att främja den bästa italienska industridesignen och uppmärksamma framstående design inom området. Sedan starten har Compasso d'Oro blivit ett riktmärke för designers och tillverkare över hela världen.
 
Compasso d'Oro delas ut till produkter, projekt och designkoncept som uppvisar exceptionell kvalitet, innovation och hållbarhet. En expertjury utvärderar varje bidrag utifrån ett antal kriterier, bland annat originalitet, funktionalitet och estetiskt värde. Under årens lopp har priset utvidgats med nya kategorier som kommunikationsdesign, servicedesign och social design.
 
Ett av de utmärkande dragen för Compasso d'Oro är den rigorösa urvalsprocessen. Juryn, som består av designers, arkitekter och andra experter inom sina respektive områden, utvärderar varje bidrag utifrån en rad kriterier som inkluderar teknisk innovation, miljöpåverkan och socialt ansvar. Utvärderingen är grundlig och opartisk, vilket säkerställer att endast de bästa designerna uppmärksammas.

Bild: En Fiat 500 i original på Roms gator. Bild av Jean-Pol Grandmont. Licens: Creative Commons 3.0
Att vinna utmärkelsen Compasso d'Oro är en betydande bedrift för designers och tillverkare. Guldkompassen är ett bevis på en designers goda arbete, kreativitet och kvalitetsmedvetenhet - och att vinna den eftertraktade utmärkelsen firas inte bara i Italien, utan också runt om i världen eftersom din design blir en symbol för designkvalitet. Några av de mest kända Compasso d'Oro-vinnarna är Alfa Romeo Brera och Giulia, Vespa-scootern, Olivetti-skrivmaskinen och Alessi-kaffemaskinen.
 
Compasso d'Oro-priset fungerar också som en plattform för att främja värdet av design och dess roll i att förbättra människors liv. Vid prisutdelningen närvarar framstående personer inom designvärlden och de vinnande designföremålen presenteras i utställningar och publikationer. Denna exponering bidrar till att öka medvetenheten om vikten av design och dess potential att hantera sociala och miljömässiga utmaningar.

Bild: En Olivetti-skrivmaskin designad av Nizzoli Marcello. Bild från Museoscienza.org. Licens: Creative Commons 4.0
<span style="font-size: 24px; color: rgb(163, 143, 132);">Historien väska Compasso d'Oro</span>

Historien väska Compasso d'Oro

Compasso d'Oro grundades som en utmärkelse 1954 och hade samma syfte som det tyska iF Design Award; att främja och förfina designtekniker och nivån på italiensk design - men också att öka medvetenheten om allt som Italien designade efter kriget. Det är ingen hemlighet att Italien är ett designland. Italiensk design har hyllats i århundraden och landet är ansvarigt för några av de mest innovativa och fantasifulla designerna när det gäller mode, inredning och arkitektur. Oavsett om du tänker på kläder, bilar, lampor eller klockor är det garanterat en italienare som ligger bakom några av de mest ikoniska designerna - tänk Gucci, Armani, Versace - Ferrari, Lamborghini, Alfa Romeo - Flos, Artemide, Luceplan - Panerai, Fendi, Breil - vilket är anledningen till att La Rinascente, en sammanslutning av exklusiva butiker i Italien, designern Alberto Rosselli och arkitekten Gio Ponti redan 1954 fokuserade på att sprida den italienska designandan när de uppfann den gyllene kompassen.

Bild: Arkitekten Gio Ponti på 1950-talet med en design under armen. Licens: Copyright föråldrad.
Den gyllene kompassen valdes eftersom den representerar den naturliga perfektionen i naturen. Själva utmärkelsen och dess logotyp bygger på en kompass som designades av Adalbert Groeninger 1893 för att hitta det gyllene snittet i naturen - där den minsta delen på en linje förhåller sig till den största delen, liksom den största delen förhåller sig till hela linjen, som man minns från geometrilektionerna. Sedan tidernas begynnelse har italienarna designat silhuetter som har imponerat och chockat resten av världen - från Pantheon under romartiden till de stora renässansmålarna, och från de venetianska glasblåsarna till Bruno Sacco, som förändrade bilindustrin när han satt vid slutet av det höga bordet på Mercedes designavdelning 1974. Så det var en självklarhet för La Rinascente och arkitekterna att den italienska designstilen skulle hålla skruven i vattnet - och att den italienska designstilen skulle fortsätta att inspirera sig själv med sin fantasifulla inställning. La Rinascente anordnade prisutdelningen i tio år fram till 1964, då Associazione per il Disegno Industriale (ADI), en sammanslutning av industridesigners, tog över utställningen. ADI grundades av bland andra bröderna Castiglioni, som vi på Lampmasteren känner särskilt väl från Achille Castiglionis fantastiska samarbete med Flos. Sedan starten har Compasso d'Oro delats ut till cirka 300 designer - och det är därför det inte är en utmärkelse som hänger på träd.

Bild: ADI Design Museum i Milano med den gyllene kompassen i fönstret till höger. Bild av Delo 99, Creative Commons 4.0. Licens

Lampor som har vunnit Compasso d'Oro

Som sagt, så er det ikke nogen let tjans at vinde det gyldne kompas – og derfor er listen af lampevindere også relativt kort. Henover de sidste ti år har kun seks lamper fra vores sortiment vundet – men det er også lamper, der for alvor definerer sig selv i et ellers enormt konkurrencepræget felt. Herunder vil vi fremhæve de få lamper, der har vundet deres designer og producent en Compasso d’Oro Award:
2022 - Bälte från Flos av Ronan & Erwan Bouroullec

2022 - Bälte från Flos av Ronan & Erwan Bouroullec

Om det är något som verkligen kännetecknar italiensk design så är det lekfullhet och fantasi - och trots att formgivarna bakom den här lampan är fransmän lyckas de lyfta den här lampan från Flos till något som överskrider nationsgränser och det typiska.

Bröderna Ronan och Erwan Bouroullec har tidigare arbetat med bland annat Vitra, men det är deras samarbete med den ikoniska italienska designlamptillverkaren Flos som gav dem utmärkelsen Compasso d'Oro.

De vann priset för sin Belt lampa; en lampa som hämtar inspiration från modeindustrin eftersom den liknar ett bälte. Den långa pendeln hänger från taket i stora spännen, och man kan lätt föreställa sig att modellen kännetecknar exklusiva modebutiker och designstudior. Lampan finns i flera nyanser, och om du investerar i Belt från Flos har du ett designföremål som inbjuder till förundran.

Se Belt här!
2020 - Arrangemang för flöjt av Michael Anastassiades

2020 - Arrangemang för flöjt av Michael Anastassiades

"Gör dina arrangemang", står det på Flos webbplats när du klickar dig förbi den lampserie som gav det italienska varumärket för designbelysning en ny Guldkompass 2020.

När du kommer in på webbplatsen får du frågan om hur högt det är i taket i ditt hem, om du vill att lampan ska hänga fritt eller över ett bord, och om du vill ha en utanpåliggande skärm eller en som monteras i taket. När du väl har gjort dina val kommer du att få se hur många olika former du kan sätta ihop. Möjligheterna är många och kombinationerna tycks oändliga.

Det är svårt att förklara exakt vad Arrangement Lamp är - i korthet är det en lampa som du själv skapar genom att sätta ihop olika geometriska former - men modellen upplevs bäst själv.

Besök Flos webbplats här, och köp lamporna här!
2016 - OK från Flos av Konstantin Grcic

2016 - OK från Flos av Konstantin Grcic

Om du känner till italiensk lampdesign känner du förmodligen till Achille Castiglioni - och om du känner till Achille Castiglioni känner du förmodligen till Parentesi. Vissa säger att man inte kan röra klassiker, men det är människor som aldrig har sett OK-lampan.

Med ljuskällan i mitten hängande i en vajer ser man tydligt att OK är släkt med Parentesi. Designern Konstantin Grcic har uppdaterat den klassiska Castiglioni-modellen med en rund, opaliserad ljuskälla som, precis som originalet, kan röra sig upp och ner på vajern och rotera. OK finns i tre vackra nyanser.

Se OK från Flos här!
2016 - Uppstigning från Luceplan av Daniel Rybakken

2016 - Uppstigning från Luceplan av Daniel Rybakken

Luceplan grundades 1978 av Riccardo Sarfatti, Paolo Rizzatto och Sandra Severi och är känt för en lång och imponerande portfölj av lampor som andas personlighet, inspiration och fantasi. Den innovativa energin flödar fritt och företaget bakom bland annat lampserien Costanza, Mesh och Illan är idag ett av de mest välkända italienska designvarumärkena.

När en italiensk gigant möter en kreativ norsk själ som Daniel Rybakken uppstår magi. Ascent är ingen vanlig bordslampa. Det finns inget självklart och formgivaren lyckas skapa något unikt som står på egna ben. En nytolkning av den klassiska bordslampan.

Ascent kan ses här!
2014 - Motvikt från Luceplan av Daniel Rybakken

2014 - Motvikt från Luceplan av Daniel Rybakken

Stämningen vid Luceplan och Daniel Rybakkens bord på prisutdelningen Compasso d'Oro 2014 var verkligen god, eftersom den norska designern och det italienska designvarumärket fick en guldkompass för den underbara Counterbalance.

Counterbalance är en lampserie som, precis som namnet så vackert antyder, använder sig av motvikt för att balansera sitt lamphuvud från väggen där lampan är installerad. Lampserien har ett stort fokus på de små detaljerna, och det märks att man har tänkt på varje detalj när man tittar på den vackra silhuetten. Förutom tre vägglampor i olika nyanser finns lampan även som golvlampa.

Se hela serien här!
2011 - Hope från Luceplan av Francisco Comez Paz och Paolo Rizzatto

2011 - Hope från Luceplan av Francisco Comez Paz och Paolo Rizzatto

Blanda Luceplan, Paz och Rizzatto och du får en explosiv kombination. Det bevisade de två formgivarna och det italienska varumärket Luceplan 2011 när de samarbetade för att skapa Hope: en fest som hänger från taket och inbjuder till samtal och diskussioner om design och dess betydelse. En lampa i Compasso d'Oros anda.

Lampan använder rostfritt stål, polykarbonat och Fresnel-linser för att skapa sitt unika uttryck, och det finns ingen annan lampa som liknar dem som finns i Hope-serien. Lampan har ett fantastiskt ljus och den visuella lättheten gör att den överdådiga looken inte tar över rummet. Hope finns i både en liten version som mäter 61 centimeter i diameter och en stor version som mäter 200 centimeter i diameter.

Se Hope från Luceplan här!