Bordslampan AJ


BORDSLAMPAN AJ
Följ med på en resa tillbaka till 60-talet. John F. Kennedy var presidentkandidat, Beatles fyllde arenor över hela världen med tonerna från Love Me Do, kvinnorna kom ut på arbetsmarknaden och världen fick sitt första designhotell, som byggdes i det centrala Köpenhamn. Precis det här designhotellet blev också början för Arne Jacobsens mest populära och ikoniska möbler och naturligtvis hans lampor. Och det är just dom lamporna som den här artikeln ska att handla om.
Arne Jacobsen - Designern och arkitekten

Arne Jacobsen - Designern och arkitekten

Arne Jacobsen föddes 1902 och utbildade sig till arkitekt år 1924. Kreativiteten flödar i den unga Jakobsen, och när han blev färdig med sin examen 1927 påbörjade han en ny utbildning på Konstakademin i Köpenhamn. Arne Jacobsens tankesätt var innovativ och var präglad av hans bakgrund som arkitekt. Han blev snabbt ett av de unga hoppen på skolan. Året efter hans examen vann han ett designpris för ett projekt till Nationalmuseet i Köpenhamn och då var hans designkarriär banad.

Åren omkring 30-talet blev Arne Jacobsen ett namn, och en symbol på den nya stilen: internationell funktionalism; en stil Arne Jacobsen stod i spetsen för. Under de kommande åren ritade Arne Jacobsen ett stort antal hus både i Danmark och i utlandet, alla med samma enkla, funktionalistiska och moderna uttryck. Bland de ikoniska byggnaderna som han står bakom är: Rødovre rådhus, Nationalbanken och rådhuset i Århus.

Under 50-talet började Arne Jacobsen också att jobba med möbeldesign, där han använde samma arkitektoniska formspråk som han ritade byggnader med. Designikonen ”Myran” var den första stolen, och den är fortfarande än idag en ofattbart populär stol, över hela världen.
SAS Royal Hotel – Ett designhotell

SAS Royal Hotel – Ett designhotell

Nu kommer vi till designåret 1960. Kalla kriget, månlandning, ungdomsupproret fyllde gatorna i Paris, Cincinaati, Ohio och Majrevolten i Sverige. Och mitt inne i Köpenhamn, inte långt från Centralstationen, var ett ikoniskt bygge nästan färdigt.

SAS Royal Hotell designades av Arne Jacobsen och var det första designhotellet i världen. Hotellet skulle sätta Danmark på kartan, och bli till ett attraktivt resmål för amerikanska turister som med nya flyglinjer nu kunde ta sig till Norden mycket lättare.  
Allt på hotellet var präglad av Arne Jacobsens känsla för en modern och elegant design! De ikoniska stolarna, Svanen och Ägget, designades speciellt för hotellets foajé och tanken var att de skulle vara ett mjukt inslag och en kontrast mot den kantiga arkitekturen på själva byggnaden. Allt ner till minsta detalj - till och med bestick, dörrhandtag och tapeter var Arne Jacobsens design.

En del av konceptet var självklart också stora delar av belysningen på hotellet. Arne Jacobsen har senare uttalat att han var ledsen för ljusrören, som var nödvändiga i hotellet foajé, eftersom han verkligen hade tänkt igenom designen på alla andra lamporna på hotellet.
AJ Lampan är född

AJ Lampan är född

AJ-lamporna designades år 1957 och skulle vara en skulptural del av inredningen på SAS Royal hotellet och var med sitt formspråk ett elegant uttryck och något helt nytt i lampvärlden.
AJ-lampan blev hädanefter producerad i samarbete med Louis Poulsen.

Idag är AJ-lamporna bland de mest populära lamporna eftersom den tidlösa designen passar bra i alla hem. Om du gillar det nordiska, det minimalistiska, om du gillar något med färg är AJ-lampan garanterat en lampa som blir perfekt, också hemma hos dig.
En investering för livet

En investering för livet

Bordslampan AJ är det perfekta tillskottet till alla hem och kan placeras precis var du vill. Ska den vara en dekoration på ett skrivbord och ge ett perfekt arbetsljus? Ska den kanske stå på ett litet bord i vardagsrummet och ge ett mysigt ljus? Ett ställe där du kan läsa en bra bok eller kolla mobiltelefonen? Kanske den ska stå på fönsterbrädan och med sin enkla, och samtidigt nästan orimligt snygga design, bara vara en fröjd för ögat. Du ger inte bara dig själv men också dina gäster en upplevelse av design varje gång man ser den. Oavsett var du placerar denna speciella lampan tvivlar man inte på, att det är en klassiker för livet – också hemma hos dig!

Lampan som är gjord i stål och zink fanns till en början i färgerna svart, vit och ljus petroleum. I samband med AJ:s 60-årsjubileum har Louis Poulsen lanserat sju nya färger och den kan nu rekvireras i mörkgrön, ockra, roströd, midnattsblå, aubergine och två grå mellantoner. Med de nya färgerna framstår nu AJ-lampan ännu mer modern. Om du gärna vill genomföra stilen så finns lampan också som vägglampa och golvlampa och på det viset får du ännu mera AJ-magi på alla ställen i ditt hem.

Bordslampan AJ passar perfekt till det den är skapad för - att komplettera designmöbler och skapa en helhet i inredningen som andas lyx. Men AJ-lampan kan också vara en fantastisk kontrast till gamla retromöbler i teak, en billig skänk från Ikea eller kanske till och med en möbel som du har byggt själv. Oavsett om du tittar på tv i Ägget eller en gammal och sliten fåtölj, så kommer bordslampan AJ att vara en lampinvestering för livet.
Hitta alla AJ lamporna här