Berömda lampor



BERÖMDA LAMPER


På Lampemesteren har vi en mängd världsberömda, ikoniska och klassiska designer från hela världen som har överlevt tidens tand, uppnått kultstatus och fortsätter att hitta sin plats i hem över hela världen - men hur blir de så välkända och älskade över generationer och nationsgränser? Naturligtvis talar extraordinär design, exceptionellt hantverk och utsökta material för sig själva - men idag har vi ett helt nytt sätt att sprida ordet om unik design. Audiovisuella medier har i hög grad satt sin prägel på 2000-talet, och särskilt underhållningsindustrin skapar mer innehåll än någonsin tidigare, så att vi vecka efter vecka får möta vanliga människor som kan sjunga, rita, baka, designa möbler och mycket mer. Det är här ett program som "Danmarks nästa klassiker" från DR1 har blivit en stor succé och ger människor en inblick i hur fem fantastiska möbeldesigners försöker skapa en klassiker som har potential att bli en global framgång - och det är designen från detta populära program som du kommer att lära dig mer om i den här artikeln!

MOONSETTER - ANNE BOYESEN

Förutom att vinna "Danmarks nästa klassiker" 2020 tilldelades den skulpturala lampan Moonsetter en Design Award för "Årets lampa" 2021. Men Moonsetter är mer än bara en vacker golvlampa. Den fungerar som en lysande skulptur som tar över rummet och ger det en elegant och stilren look. Den enkla men exceptionella lampan i förkromad aluminium har en roterande skiva som reflekterar ljuset från den inbyggda LED-ljuskällan. Skivan kan roteras 360° runt sin egen axel och har två olika ytbehandlingar på sidorna. Den vita sidan sprider ett mjukt och diffust ljus i rummet, medan den kromade sidan reflekterar ljuspanelerna för en helt annan look.

Att Moonsetter är en född klassiker framgår tydligt av det faktum att Louis Poulsen själv har gått med på att samarbeta med Boysen i produktionen av denna vackra lampa. Inledningsvis släpptes 100 exemplar av Moonsetter i danska butiker från oktober 2021, följt av ytterligare en begränsad serie på 100 lampor, var och en med sitt eget serienummer. Först därefter sattes Moonsetter i massproduktion.

Se den vackra golvlampan Moonsetter här!

MUSLING - AHM&LUND

Den eleganta Musling vann första pris i kategorin "Lampor". Efter programmet har Ahm & Lund, formgivarna bakom lampan, inlett ett samarbete med Fritz Hansen, som har valt att sätta den vackra pendeln i produktion.

Lampan väckte juryns intresse; "Det är som om man har sett den förut, men ändå inte. Först slås man av hur vackert gjord den är, och sedan det faktum att den kan göra något - den kan justeras - man kan ändra ljusets spridning lite, och det är riktigt bra tänkt." De var överens om att lampan var otroligt övertygande; "På många sätt är det en otroligt välgjuten lampa, riktigt välgjord och en fantastisk idé, så vi var också väldigt glada över den.".

När det gäller formen lät formgivarna ljuset styra utformningen av lampan. Det har resulterat i spännande referenser till klassisk design, samtidigt som lampan är helt sin egen. Lampans design är inspirerad av snäckor i naturen och döljer en pärla inuti; ljuset! När skalet är stängt ger det ett allmänt behagligt ljus 360 grader ut i rummet. När det öppnas något skapar det en ljuskägla över matbordet utan att blända.

Se den fantastiska Musling-pendellampan i två storlekar här!

CALEO - RIKKE FROST

"Danmarks nästa klassiker" är programmet där fem talangfulla formgivare tävlar i sex olika designkategorier. Fåtöljen, soffan och inte minst lampan tolkades och inom varje kategori utsågs en vinnare. En av uppgifterna var att skapa en vacker lampa som kunde hänga över matbordet. Danmark har redan världsberömda lampor från PH, Le Klint och Verner Panton, så det var stora skor som skulle fyllas. Trots svårighetsgraden var standarden hög och Rikke Frost tog en fin andraplats för sin Caleo Pendant.

Hennes lampa har potential att bli en riktig klassiker - en nytolkning av lampskärmen. Den heter "Caleo", vilket är det latinska ordet för "accentuera" och syftar på de bruna markeringar som skapats för hand och som framhäver lampans veck. Domarna var mycket entusiastiska över pendeln och beskrev den som "Vansinnigt vacker. Väldigt fint med veckningarna och hur du har radat upp dem så att man bättre kan känna var de går sönder. Och när den är tänd kommer den verkligen till sin rätt. Det är verkligen övertygande". Trots den korta tiden för att slutföra uppgiften lyckades Rikke skapa en innovativ lampa som samtidigt införlivar Le Klints välbekanta element.

Hon driver sitt eget företag Rikke Frost Design, där hon har arbetat med företag som Tempur, Skagerak, Warm Nordic, Cane-Line och nu kan hon också lägga Le Klint till listan. Efter programmet har Le Klint beslutat att sätta lampan i produktion och lägga till två mindre pendlar till serien. De vackra veckningarna är vikta för hand och utstrålar hög kvalitet - den passar lätt in i Le Klints sortiment, som är känt för sina veckade skärmar och kvalitetshantverk. Pendeln är tillverkad med stor respekt för traditionell dansk design och är en mycket dekorativ lampa - både när den är tänd och släckt. Det högkvalitativa uttrycket fulländas med en linnekabel och ett bronsfärgat metallupphäng. Elegant, exklusiv, vacker och inte minst klassisk!

PATRONE - THORUP COPENHAGEN

Förutom programmets första och andra plats har deltagaren Kasper Thorup också haft framgångar inom belysning. Dock inte med sin klassiker från programmet, där han också visade lite känsla för lampdesign.

År 2017 etablerade Kasper sitt eget möbelvarumärke under namnet Thorup Copenhagen. Med ett genomgående stilrent uttryck, råa material och ett minimalistiskt tankesätt skapar han möbler med ett djärvt perspektiv på skandinavisk design. Under 2019 har han utökat sin kollektion med den rena och enkla Patrone. Den cylindriska pendeln har ett minimalistiskt uttryck med en industriell look och fokus på funktionalitet.

Den smala designen gör att du kan hänga pendeln i små hörn av huset - individuellt eller i ett kluster på olika höjder för ett vackert estetiskt uttryck. Pendlarna finns i både svart och mässing, vilket enkelt passar in i dagens trender.

Vad är en designklassiker?

Vad är en designklassiker?

I Danmark är vi kända för vårt designarv, som omfattar otaliga klassiker. Begreppet "klassiker" används flitigt när det gäller design, möbler och inredning, men konceptet är unikt för programmet "Danmarks nästa klassiker". Enligt den danska ordboken definieras en klassiker som en "konstnärlig eller hantverksmässig skapelse som anses vara av hög och bestående kvalitet eller som är en typisk representant för en viss genre eller stil." Ingen kan veta när en möbel, lampa etc. designas och produceras om den kommer att bli en klassiker. Men genom att använda tidlösa element och kombinera dem med något modernt kan du åstadkomma något som kan bli en klassiker - bara tiden kommer att visa om du har gjort rätt.

Ett av de bästa och mest uppenbara exemplen på en klassiker är Poul Henningsens PH-lampa. Även om designen är nästan 100 år gammal är de distinkta skärmarna mer populära idag än någonsin tidigare och pryder fortfarande otaliga hem runt om i världen. På tal om belysningsklassiker är Verner Pantons Flowerpot lamp verkligen värd att nämna. Lampan är inspirerad av flower power-revolutionen på 60- och 70-talet och tillverkas idag av &tradition. Med sina två cirkulära skärmar vända mot varandra har Flowerpot-lampan sedan länge bevisat sitt värde som en klassiker som passar lika bra in i dagens moderna inredning som det färgstarka, glada 60- och 70-talet.

Vi fokuserar på kvalitet och hållbarhet i många olika parametrar: hantverk, material och inte minst design. Om en produkt ska bli en klassiker måste man kunna titta på den under lång tid. Kvaliteten måste därför vara på topp om en produkt ska ha potential att bli Danmarks nästa klassiker.