AJ Wall - Vacker och klassiskAJ WALL - VACKER OCH KLASSISK
Följ med på en resa tillbaka till 1960-talet. Tillbaka till bubblans storhetstid, Rolling Stones på brädorna och teakmöbler i överflöd. Vi går hela vägen tillbaka till den tiden, för utöver allt annat hände det något fantastiskt mitt i centrala Köpenhamn. Världens första designhotell byggdes ett stenkast från Köpenhamns centralstation, och just på detta hotell skapades några av världens största möbel- och lampikoner, bland annat AJ-lampan.
En bra designer blir

En bra designer blir

Arne Jacobsen föddes 1902 och utbildade sig till arkitekt 1924. Kreativiteten låg dock fortfarande och pyrde i den unge Jacobsen, så efter examen började han på ett nytt program på den kungliga danska konstakademin i Köpenhamn 1927. Arne Jacobsens tänkande var innovativt och djupt påverkat av hans arkitektbakgrund, och han blev snabbt en av de unga hoppfulla på skolan. Året efter examen vann han ett designpris för ett projekt för Danmarks nationalmuseum, vilket blev startskottet för en lovande designkarriär.

Under åren kring 1930-talet satte Arne Jacobsen verkligen sitt namn på kartan och den helt nya stilen, internationell funktionalism, föddes med Arne Jacobsen i spetsen. Under de kommande åren designade Arne Jacobsen otaliga hus både hemma och utomlands, alla med samma enkla, funktionalistiska och moderna uttryck, och Rødovre Rådhus, Nationalbanken och Rådhuset i Århus är alla ikoner designade av Arne Jacobsen.      

Arne Jacobsen ägnade sig också åt möbeldesign, och under 1950-talet designade han en mängd klassiska möbler som idag står som designikoner runt om i världen. Skalstolen "Ant" var den första stolen från Arne Jacobsens hand, men många möbler har följt sedan dess och kan hittas i otaliga hem runt om i världen.
Designhotellet som blev världsberömt

Designhotellet som blev världsberömt

Sedan kommer vi till det banbrytande designåret 1960.  

SAS Royal Hotel designades av Arne Jacobsen som det första designhotellet i världen. Hotellet skulle sätta Danmark på världens turistkarta och bli ett attraktivt resmål för amerikanska turister som med nya flygrutter fick lättare att ta sig till Norden.

Allt på hotellet genomsyrades av Arne Jacobsens öga för modern och elegant design! De ikoniska stolarna Svanen och Ägget designades speciellt för hotellets foajé och var tänkta att utgöra en mjuk motpol till byggnadens kantiga arkitektur. Den konsekventa stilen förverkligades till fullo och till och med besticken, dörrhandtagen och tapeterna var Arne Jacobsen-designade.
Hotellets övergripande utseende var mycket viktigt, och Arne Jacobsen hade ett starkt fokus på hotellets belysning.

Många olika lampor designades speciellt för hotellet, bland annat Royal Lamp, men den ikoniska AJ Lamp har sedan dess blivit en sann designikon och finns i otaliga hem runt om i världen.
Garanterad lampkärlek

Garanterad lampkärlek

AJ Vägglampa är ett enkelt, men otroligt vackert tillskott till ditt hem. Letar du efter den perfekta lampan bredvid sängen för att skapa elegans och lugn i sovrummet? Eller kanske på en vägg i vardagsrummet ovanför soffan, där lampan kan ge det mest bekväma läsljuset för kvällsmys? Eller vad sägs om två AJ Wall Lights som ny och spännande köksbelysning på väggen istället för de klassiska pendlarna?

Lampan är tillverkad av stål och zink och fanns tidigare endast i färgerna svart, vit och ljus petroleum. I samband med AJ-lampans 60-årsjubileum har Louis Poulsen introducerat 7 nya färger, så AJ Wall finns nu även i mörkgrön, midnattsblå, ockra, roströd, aubergine och två nyanser av grått. De nya vackra färgerna gör AJ Wall ännu mer användbar i alla hem, oavsett om du föredrar en minimalistisk look eller ett mer färgstarkt lampval. Om du vill matcha finns lampan även som golvlampa och bordslampa.

AJ Wall är så vacker i sin enkla och stilrena form och kommer att bli ett klassiskt men spännande val var du än placerar den. Gör nattsömnen lite skönare med en AJ Wall i sovrummet och dröm sött under en fantastisk designlampa. Eller bada dina grönsaker i läckert AJ Wall-ljus med ett par vackra lampor över köksbänken. Oavsett var de hänger är lampkärlek garanterad.
AJ Vägglampa - En klassiker

AJ Vägglampa - En klassiker

AJ-lamporna designades 1957 som en elegant och skulptural del av inredningen på SAS Royal Hotel, och med sitt formspråk och eleganta arkitektoniska uttryck var den något helt nytt i lampvärlden. AJ-lampan tillverkades därefter i samarbete med Louis Poulsen.

Idag är AJ-lampor bland de mest populära lamporna, eftersom den tidlösa designen passar in i alla hem. Oavsett om du gillar nordisk och minimalistisk design eller om du är en färgstark person som gillar "more is more" så kommer AJ-vägglampan garanterat att passa perfekt i ditt hem.
Hitta AJ Vägglampa här