Finn Juhl

Född : 1912 - Död : 1989
Kända verk : Finn Juhl lamporna, Pelikanstolen, Poetsoffan,  FJ45 länstolen, Hövdingestolen,
Japansoffan, Förmyndarskapsrådets sal i FN-bygningen
Utbildning : Arkitekt og möbelarkitekt  
                                   
Historik
Som en av dom första designerna och arkitekterna blev Finn Juhls arbete snabbt känt internationellt och han har fungerat som en av dom första isbrytare som fick vårt lilla land Danmark satt på världskartan för bra design. Det grundades på en kärlek till dom organiska och böjda formerna i den moderna designen. Och till skillnad från dom flesta andra samtida skandinaviska designers blev det inte använt ek. Det blev i stor utsträckning använt mörka träsorter som valnöt och teak, vilket gav hans skapelser en djupare och mer sensuell närvaro. Form blev framhävd istället för funktion med kraftig inflytelse från stam konst och inte minst extrem inspiration från naturens former och konstruktioner.

FInn Juhl motto var ” man kan inte skapa lycka med vackra objekt, men man kan förstöra en hel massa lycka med dåliga.

Arkitekt utbildningen tog han på Konstakademiens arkitektskola åren 1930 - 1934. Arbetet som arkitekt och möbelarkitekt blev avbrutet pga att han blev lärare på skolan för heminredning åren 1945 - 1955.

Finn Juhl var inte rädd för att sammarbeta med andra och man minns hans enastående verk, som han skapade tillsammans med snickarmästaren Niels Vodder, som gett upphov av banbrytande metoder och tekniker för tillverkning av teak-möbler..

Finn Juhls verk är kännetecknet på en utpräglad känsla och förståelse för materialets kvalitéer. Utöver möbler så skapade han också bruksvaror i glas och trä men stod också för spännande inredningsuppgifter, där Förmyndarskapsrådets sal i FN-byggningen står som en av dom helt stora. Flera av Finn Juhls möbler finns att hitta på museer runt om i världen. Där flera fortfarande produceras och säljs i bl.a USA, Japan och självklart hemma i Danmark.
Inga artiklar
Det fanns inga artiklar som matchar dina sökkriterier
Dela dina bilder med @lampemesteren
Tagga #yesLampemesteren så kanske dina bilder blir visade här. Inspirera och låt dig inspireras, från en unik bostad till en annan.