KUNSKAP OM LJUSKÄLLOR


Lär dig mer om ljuskällornas värld!

Att navigera i det stora urvalet av glödlampor kan vara förvirrande. Vilken glödlampa ska man välja? Hur ser ljuset ut och var är det bäst att använda vad? Vi ska försöka beskriva det för dig här, så att det blir lite lättare att navigera efteråt.


Här är vad du behöver vara medveten om:

Sockeln: Innan du ens börjar fundera på färgtemperatur och CRI-värden bör du undersöka exakt vilken sockel du behöver! Kontrollera både sockeltyp och mått för att vara säker på att glödlampan passar just din lampa.

Dimbarhet: Om lampan behöver vara dimbar på något sätt, se till att glödlampan du köper är dimbar - efter att hela världen har bytt till LED är detta inte en självklarhet! Läs mer om dämpning här!

Färgåtergivning: Detta innebär hur bra glödlampan är på att återge färger som de ser ut i naturen i naturligt ljus! Välj en glödlampa med god färgåtergivning - dvs. en CRI på minst 90 - på platser där färgåtergivningen är särskilt viktig.

Ljusets färg: Ljus är inte bara ljus! Bedöm vilken typ av ljus du är ute efter:

  • 2.700-3.300 Kelvin är ett varmt ljus som liknar ljuset från en glödlampa.
  • 3\,300-4,000 Kelvin ger ett neutralt ljus.
  • 4.000 Kelvin ger ett svalt ljus.

En tumregel är att ett Kelvin på 2.500-2.700 är det bästa ljuset att koppla av i, ett Kelvin på 4.000-4.500 är det mest optimala att arbeta i och ett Kelvin på 6.000 eller högre är bra vid vinterdepression eller om du behöver lite extra energi.


3-stegsdimring - flexibel dimring utan dimmer

En 3-stegs dimbar glödlampa gör att du kan växla mellan tre förinställda ljusstyrkor - utan att behöva installera en extern dimmer. Det fungerar genom att man helt enkelt trycker på den vanliga strömbrytaren en, två eller tre gånger och lampan växlar själv mellan hög, medelhög och låg ljusstyrka. Den här typen av lampa är perfekt om du vill ha stämningsbelysning på ett enkelt sätt - och särskilt smart i lampor där dimning via väggbrytare inte är ett alternativ.

Dim to Warm - mysigt ljus när du dimrar

Dim to Warm-tekniken innebär att ljuset automatiskt får en varmare färgton när du dimrar det. Det är ungefär som när en gammaldags glödlampa blir mer gyllene när man vrider ner ljuset. Det ger en extra mysig och behaglig atmosfär, särskilt i vardagsrummet, sovrummet eller vid middagsbordet. När ljuset är på full effekt har det en neutral eller varmvit nyans - och när du dimmar ljuset blir det mer gyllene och mjukt. Den är perfekt för dig som vill kombinera funktionellt ljus med atmosfär.

Smarta glödlampor - när ljuset följer dig

Smarta lampor som Philips Hue eller Nordlux Smart ger dig full kontroll över färg, ljusstyrka och på- och avstängningstid - direkt från en app, röststyrning eller fjärrkontroll. Du kan ställa in fasta rutiner som dämpar belysningen på kvällen och väcker dig på morgonen med gradvis belysning. Vissa modeller erbjuder till och med miljontals färger och olika scenarier - beroende på humör och behov. Smarta glödlampor finns i många sockeltyper, inklusive E27, E14 och GU10, och passar i de flesta standardlampor.


De olika socklarna på glödlamporna

Det finns många olika socklar för glödlampor, men de vanligaste är:

E27 (stor sockel) E14 (liten sockel) G9 (stiftlampa) GU10 (spotlampa)

Denna bild visar en översikt över 9 olika socklar på ljuskällor

LED

LED är standarden för glödlampor idag. Den lilla, högeffektiva och ljusstarka glödlampan har långsamt tagit över belysningsmarknaden med sin långa livslängd och energisparande egenskaper. Många kanske minns glödlampans dagar följt av lågenergilampans era - men faktum är att vi idag befinner oss i LED:s guldålder! Om du behöver en LED finns det flera saker du måste hålla koll på.

Lumen

Lumen (lm) är lika med den ljusstyrka som en ljuskälla avger. Du kan i stort sett räkna med följande:

  • 2-4W = 200-300 lumen
  • 3-5W = 300-500 lumen
  • 5-7W = 500-700 lumen
  • 8-10W = 700-1000 lumen
  • 10-13W = 1000-1250 lumen
  • 13-20W = 1250-2000 lumen

Den underbara LED-uppfinningen

Den första riktiga LED-lampan uppfanns i början av 1960-talet på General Electrics utvecklingsavdelning av Nick Holonyak Jr. - och det var en liten röd diod, liknande den du förmodligen har på din TV, som påminner dig om att den är i standby.

Uppfinningen var en vidareutveckling av den infraröda lysdiod som Gary Pittman och Robert Biard uppfunnit året innan på Texas Instruments, och precis som sin föregångare hade de små dioderna en lång väg att gå innan de fick ett verkligt användningsområde.

Under sextio- och sjuttiotalen uppfanns fler färger och LED-nyanser samtidigt som de små ljuskällorna blev allt effektivare - det var dock den klassiska lågenergilampan, som egentligen är ett lysrör, som vann kapprustningen om att bli lågenergilampan när människor var desperata att spara energi under oljekrisen 1973.

Lågenergilampan var ett litet hinder för utvecklingen av kommersiella LED-lampor - men även om utvecklingen inte gick lika snabbt som tidigare så fortsatte den lika stillsamt inom LED-belysning - och 1994 uppfanns den ultraljusa blå LED-lampan, vilket möjliggjorde LED-displayer och indirekt innebar att det äntligen gick att tillverka en LED-lampa som lyste lika bra som en klassisk glödlampa.

CRI står för Colour Rendering Index och beskriver hur väl en glödlampa återger ljus. LED-lampor har länge haft problem med dålig färgåtergivning - och kraftfulla blå LED-lampor skulle kunna lösa det problemet. Om det blå ljuset sänds ut genom en glödlampa som är invändigt belagd med gul fosfor skapas ett vitt ljus - fosfor har fått sitt namn från det grekiska ordet för ljusbringare.

De följande åren ägnades åt att finslipa den vita LED-lampan - och innovationen tog fart på allvar när USA:s energidepartement insåg hur mycket ström LED-lampor potentiellt kunde spara.


De stora fördelarna med LED

Idag är det möjligt att få LED-lampor som konkurrerar med till och med några av de bästa glödlamporna - och med rätt LED-lampa kan du få många fördelar jämfört med gammaldags glödlampor. Nuförtiden finns det till och med LED-lampor som ser ut precis som stearinljus Här är sex skäl till varför du bör investera i en LED-arsenal av glödlampor och lampor:

  • 1. Lägre strömförbrukning. Den första punkten är kanske självklar, men det är värt att nämna att LED-lampor använder betydligt mindre ström än glödlampor, lågenergilampor och halogenlampor. Det är svårt att ge specifika siffror, eftersom alla LED-lampor är olika, precis som glödlampor - men en tumregel är att en 60 watts glödlampa kan ersättas av en 8 watts LED-lampa.
  • 2. Lägre värmeutsläpp. Vi har nog alla försökt byta en nyligen sprängd glödlampa och bränt fingrarna i processen. Anledningen till att LED-lampor drar mindre ström är att en LED-lampa mer effektivt omvandlar energi till ljus - en glödlampa förlorar en stor mängd energi till värme. Det innebär att din LED-lampa både förbrukar mindre ström och blir mindre varm. På så sätt behöver du inte oroa dig för att lampskärmar ska missfärgas av värme - och på så sätt kan lamptillverkarna tillverka ännu mer spännande lampor.
  • 3. Hög och snabb färgåtergivning De av oss som levde under lågenergilampans tid minns säkert det dova ljus som de små, kompakta, vridna lysrören gav. För att inte se ut som en toalett på en järnvägsstation måste belysningen i vardagsrummet tändas långt innan gästerna kom, och det kunde ta lång tid innan lågenergilamporna inte längre missfärgade både inredningen och gästerna - för att inte tala om hälsorisken om man råkade tappa en av de små lamporna som innehåller kvicksilverånga. Med en LED-lampa ger du din omgivning det ljus den förtjänar från den sekund du slår på strömbrytaren. LED har ingen uppvärmningsperiod, och en lampa med högt CRI-värde är vacker från festens början till slut.
  • 4. Lång livslängd. Förr i tiden var det en vanlig del av vardagen att gå till mataffären för att en glödlampa hade gått sönder - så är det inte längre. LED-lampor har tiotusentals timmars livslängd - och vissa tillverkare lovar upp till 100.000 timmars livslängd.
  • 5. Mindre formfaktor Idag kan små LED-lampor tillverkas, vilket gör det möjligt för lamptillverkare att skapa former som tidigare var omöjliga att skapa. Den långa livslängden innebär också att lamptillverkarna inte behöver oroa sig för att det ska finnas ersättningslampor tillgängliga - vilket innebär att de kan tillverka unikt formade glödlampor. Det är därför det idag finns många fler unika lampor som bryter sig loss från de klassiska lampformerna.
  • 5. LED-lampor är de enda glödlampor som är tillgängliga idag. År 2009 inleddes utfasningen av 100 watts glödlampor, 2012 av alla återstående glödlampor, 2018 av halogenlampor och 2021 av lågenergilampor. Vi befinner oss verkligen i LED-lampornas guldålder - och de små, kompromisslösa energisparande ljuskällorna verkar verkligen vara de bästa lamporna som finns. Varje år blir LED-lampornas färgåtergivning, ljus och strömförbrukning allt effektivare, och det finns inga tecken på att denna trend kommer att avstanna.

Färgåtergivning

Tänk på att ljus som är för vitt och kallt kan orsaka obehag - och ljus som är för gult ger en onaturlig färgåtergivning. Ljusets förmåga att återge färger bedöms på en skala från 0-100 CRI. Det står för Colour Rendering Index (index för färgåtergivning). Som måttstock används 100 CRI för dagsljusets förmåga att återge färger.

LED-världen har kommit långt under de senaste åren - där det tidigare sades att halogen- och glödlampor överträffade LED-ljus, sägs det nu att LED-lampor kan ha lika bra färgåtergivning som de klassiska glödlamporna hade innan de blev olagliga.


Framtidens ljus

Philips har samarbetat med Apple för att utveckla Philips Hue, glödlampor och lampor som du kan koda för att göra precis vad du vill.\ Det kommer definitivt att vara framtidens ljus.

Ladda bara ner appen så kan du ställa in ljusstyrka och färg (du kan välja mellan 16 miljoner färger), och du kan koda lampan så att den tänds vid specifika tidpunkter, dimmas ned på natten och dimmas upp på morgonen.\ Du kan använda den som stöldskydd när du är ute och reser och du kan låta den slås på och av slumpmässigt i huset.\ Det finns otaliga möjligheter för vad du nu kan få din lampa att göra.

Philips Hue finns i E27, E14, GU10 och både vanliga och deco-lampor - samt inbyggda LED-lampor i Hues egna lampor.

Se alla Philips Hue-produkter här!