Original 1227

Det har skrivits sånger om den, den har haft stora roller i filmer och böcker, och den har belyst kartorna som brittiska bombplan navigerade under andra världskriget; självklart är det ingen mindre än den ursprungliga Anglepoise-lampan.

Redan när George Carwardine på 1930-talets England arbetade med ett bilupphängningssystem var det uppenbart för honom att han hade uppfunnit ett fjädersystem som kunde revolutionera mycket mer än undervagnsvärlden. 1935 publicerades hans ikoniska 1227 Anglepoise – och sedan dess har den klassiska arkitektoniska lampan revolutionerat belysningen i en sådan utsträckning att den fortfarande kopieras idag. Det finns dock bara ett original, och Anglepoise Original 1227 är fortfarande oemotsagd i både design, kvalitet och betydelse.
Visar 23 av 23 produkter

The Historic Anglepoise 1227

Ingen annan lampa kunde posera så vackert utan att vara fastspänd vid bordet när den första Original 1227 Anglepoise 1935 landade på hyllorna hos lamphandlare i England. Dess riktade ljus gjorde den idealisk för skrivbords- och skrivbordsuppgifter – och när andra världskriget bröt ut fanns det reklam om hur bra lampan var som mörkläggningslampa.

Lampan tillverkades av Terry Spring Company och som så många andra engelska företag hjälpte företaget till under striderna mot axelmakterna upp genom kriget. Engelska bombplan var utrustade med 1227 lampor, och man kan nästan se brittiska navigatörer studera tyska kartor i nattens mörker till stjärnmotorernas surrande toner.

Sedan dess har Anglepoise-lampor belyst allt från BBC i London till pärlgrusverkstäder och en alldeles egen plats på ett podium på MoMA i New York. I en kombination av omisskännligt hög byggkvalitet och mirakulöst bra design har George Carwardine skapat en riktig klassiker i ordets renaste bemärkelse. När ett fallen Wellington-bombplan fiskades utanför Lock Ness i Skottland 1985, fyra decennier efter att planet kraschade, var det bara batteriet som behövde bytas ut i navigatorns lampa. En Anglepoise 1227 är en lampa för livet.
Dela dina bilder med @lampemesteren
Tagga #yesLampemesteren så kanske dina bilder blir visade här. Inspirera och låt dig inspireras, från en unik bostad till en annan.