Louis Poulsen Lampor

Louis Poulsen har en lång och stolt historia inom design av belysning till både privatpersoner och företag. Av de mest kända lamporna från LP kan AJ bordslampa, PH 2/1 och PH 3/2 nämnas.

Bordlamporna från Louis Poulsen har alltid varit uppskattade världen över, ända sedan Poul Henningsen blev tilldelad den första guldmedaljen på en internationell utställning av dekorativ konst i Paris för sin banbrytande design 1925.

Louis Poulsen producerar ett stort urval av golvlampor, bordlampor, vägglampor, pendlar och utomhuslampor till båda privatpersoner och företag.

Poul Henningsen är grunden till att Louis Poulsen har en sån succé med sina lampor. Från mitten av 20-talet och ända till 60-talet ritades Louis Poulsens lampor först och främst av honom.
AJ Bordslampa Svart - Louis Poulsen
Rek. pris SEK 10 865,00
I lager
Visar 36 av 469 produkter

Mera om lampor från Louis Poulsen

Firman Louis Poulsen har en lång och stolt historia inom belysningsdesign till både privatpersoner och företag.

Lamporna från Louis Poulsen har varit kända världen över sedan Poul Henningsen tilldelades den första guldmedaljen på en internationell utställning om dekorativ konst i Paris för sin banbrytande design från 1925.

Louis Poulsen tillverkar ett stort urval av golvlampor, bordslampor, vägglampor, pendellampor och utomhuslampor till både privatpersoner och företag.

Poul Henningsen la grunden för Louis Poulsens stora succé med lampor. Från mitten av 20-talet till 60-talet ritades Louis Poulsens lampor först och främst av honom. Andra väldigt duktiga och erkända designers har dock också jobbat för Louis Poulsen som till exempel Arne Jacobsen, Verner Panton, Louise Campbell, Ross Lovegrove, Shoichi Uchiyama och Christian Flindt.

Den ikoniska PH-lampan av Poul Henningsen

Bland Louis Poulsens urval av klassiska och ikoniska lampor kommer vi inte runt de unika PH-lamporna. Lampan designades ursprungligen 1925, då den först presenterades som en pendel med tre skärmar – även känt som treskärmssystemet. Det unika med skärmsystemet var att skärmarna både dolde ljuskällan och reflekterade ljuset, utan att blända. Vad designern Poul Henningsen då inte visste var att hans design skulle få stort inflytande på designhistorien inom belysning och med tiden uppnå status som en dansk designikon.

Läs mer om de unika PH-lamporna här

Tidlös och unik lampdesign och kvalitet


Det övergripande målet är att utveckla en lampa med lång teknisk och designmässig levnadstid och därför är produkternas tidlöshet en genomgående kvalitet, som säkrar lampornas anpassningsbarhet till både ny och gammal arkitektur. Louis Poulsen har de senaste åren haft stor succé med att fasthålla sin existerande position och samtidigt utvidga med nya och banbrytande lampdesigns.

Senaste samarbetet med den unga visionära designern Louise Campbell resulterade i en stor succé med den organiska och färgrika Collage-lampan och innan det var nyheten den nyskapande Enigma-lampan, ritad av japanske Shoichi Uchiyama

Alfred Homann


Född: 1948- 2022
Kända verk: Nyhavn lampan, Homann lampan, Ensemble stolen.
Utbildning: Arkitekt från Konstakademiets Arkitektskola i Köpenhamn

Historik
Alfred Homann blev år 1976 färdig som arkitekt på Konstakademiets Arkitektskola i Köpenhamn. Under sin studietid arbetade han för den berömda Vilhelm Wohlert där han också tillbringade sina första år efter studierna.

Homann har varit chef för sitt eget design och arkitektkontor i Danmark, och har praktiserat som designer i USA under åren 1987-1995.

Han använde alltid det bästa materialen i en mycket välövervägd och barsk design. Genom sin professionella karriär har han blivit ärad med följande priset: "Die Gute Industrie Form" 1978, "ID-priset" 1987, "ION-priset" 1988, "Design innovationspris" 1992.

Homanns verk är resultatet av ett omsorgsfullt och grundigt tänkande och utvecklande processer som är kännetecknet vid mycket mildhet, behandling och omhändertagande för dom människor som använder produkterna och lever i hans byggnad.

”Generellt sätter jag inte min tillit till någon bestämd form för inspiration i form av saker eller objekt jag sett, Jag söker kopplingar mellan den saken som ska designas och syftet därmed - Med andra ord en helhetssyn. Skisser är en form för uppklarande process. När den bästa ideén är vald, är nästa steg att göra en modell. Det är extra viktigt för ljusets kvalité, då ritningar inte kan avbilda ljusets fjärde dimension - uppfattningen av dom fina detaljerna involverar ofta en lång process av interaktion med val av produktionsmetod.” Citat: Alfred Homann

Louise CampbellFödd: 1970
Kända verk: Campbell taklampa, Collage taklampa, Snow golvlampa, LC Shutters, Allt åt Louis Poulsen
Uddannelse: Designer ved Danmarks Designskole.

Historik
Louise Campbell föddes i Köpenhamn. Då hon är dotter till en dansk far och en engelsk mor, växte hon upp och utbildades i båda länderna. Efter att hon tog examen från London College of Furniture 1992, återvände hon till Danmark och fortsatte sina studier om industriell design vid Danmarks Designskola, där hon tog examen 1995. År 1996 öppnade hon sin egen studio, där hon sedan dess har arbetat. Hennes huvudfokus är möbler och belysning, men studion är också involverade i andra projekt inom inredning.

Louise Campbells arbete är lekfullt och experimenterande, och hon har fått ett rykte om att sakta förvränga vardagsprodukter och situationer och hon går även i nya riktningar med material och produktionsprocesser. Kombinationen av skandinavisk rationalism och feminism, och kanske också hennes dubbla nationaliteter, ger henne en ovanlig fördel. Illustrerande kontraster verkar vara en återkommande faktor i hennes arbete.

Designstudion är också känd för mindre vinstgenererande aktiviteter. Förutom att vara kurator och designer vid utställningar har Louise Campbell deltagit i olika aktiviteter som syftar till att göra designmiljön bättre i Danmark. Bland dessa aktiviteter finns ”Walk the Plank”, som är ett samarbete mellan 30 möbeldesigners och 60 möbelsnickare, som alla har donerat sin tid och originell design för denna fina sak.

Det finns några grundregler som studion lever efter; Börja allti från scratch. Allt är möjligt tills motsatsen bevisas. Det måste finnas en bra anledning för alla beslut som fattas.

Louise Campbell har bl.a. designat Campbell taklampa, Collage taklampa, LC Shutters taklampa och Snow golvlampa åt Louis Poulsen.

Bland de olika priser som Louise Campbell har vunnit, er IF Product Design Award i guld mest värd att nämna. Detta fick hon motta för Campbell taklampa år 2005, som hon designade speciellt för Louis Poulsen Lighting.

Se alla lampor från Louise Campbell här.

Vilhelm WohlertFödd: 1920 - Död: 2007
Kända verk: Dehns Palæ, Frederik IX’s Kapell vid Roskilde Domkyrka, Satellit pendlarna från Louis Poulsen.
Utbildning: Arkitekt                                                  

Historik
Vilhelm Wohlert blev utbildad på Kunstakademiets Arkitektskole 1994 och han var professor på samma ställe från ´68 till ´86 och har bl.a designat Satellit pendlarna från Louis Poulsen.

1946 till ´47 var han anställd hos Sven Ivar Lind, Sven Markelius och Hakon Ahlberg i Stockholm och drev en egen studio från 1949.

Efter avslutad studie etablerade han sig tillsammans med Jørgen Bo, studion Bo och Wohlert, som särskilt blev känd för konstmuseet Louisiana i Humlebæk, uppförd från 1957.

Vilhelm Wohlert var mest känd som restaurangarkitekt och för att ha skapat bygningen till museet Louisiana. 1956 fick Wohlert den uppgiften av museets grundläggare, Knud W. Jensen och det blev en livsuppgift för Vilhelm Wohlert att utforma Louisianna.

Andra kända projekt av Wohlert: bostadområdet Kirstineparken i Hørsholm 1965 till 1968. Stengård kyrkan 1962, Teknologiska Institutet i Høje Taastrup 1970 till 1978, Frederik IX’s Kapell vid Roskilde Domkyrka 1985 till 1986, med Inger og Johannes Exner samt restaureringar av Dehns Palæ 1984 till 1986 och Hørsholm Kyrka 1987 till 1988 och Sankt Ansgar Kyrka 1989 till 1992.

Vid sidan av Louisiana ritade Wohlert också enfamiljshus samt andra museumsbyggander och kyrkor. Han arbetade också med restaurering av bland annat Vor Frue Kyrka ( Köpenhamn ) och flera kungliga slott. Han ritade även ett mindre omfång av möbler.

Wohlert blev også belønnet for sit arbejde med adskillige priser, Træprisen i 1958 (sammen med Jørgen Bo), "Bundespreis Gute Form" i Berlin i 1972, diplom fra Københavns Kulturfond i 1974, 1976, 1979 og 1987, C.F. Hansen Medaillen i 1979, Selskabet for Bygnings- og Landskabskulturs pris i 1981, Dreyers Fonds Arkitekturpris i 1982, DALs Arkitekturpris i 1985 og Brolæggerprisen i 1987. Wohlert var ligeledes Ridder af Dannebrog.

Wohlert blev också belönad för sitt arbete med flera priser. Träpriset 1958 (ihop med Jørgen Bo), "Bundespreis Gute Form" i Berlin 1972, diplom från Köpenhamns Kulturfond 1974, 1976, 1979 och 1987, C.F. Hansen Medaillen 1979, Sällskapet för Bygnings- och Landskapskulturs pris 1981, Dreyers Fonds Arkitekturpris 1982, DALs Arkitekturpris 1985 och Broläggarpriset 1987. Wohlert var även riddare av Dannebrog.

Se alla lampor från Vilhelm Wohlert här.

Köp Louis Poulsen-lampor online


Lampemesteren.dk är en auktoriserad återförsäljare av de världskända lamporna från den danska lampproducenten Louis Poulsen Lightning A/S.

Både i butiken i Ringkøbing och i våran webshop kan du gå på upptäcktsfärd i vårt stora sortiment av Louis Poulsens fantastiska designerlampor.

Vi har också stor erfarenhet av rådgivning om belysning, både till privatpersoner och företag och kan ge en mycket kvalificeras vägledning. Du kan antingen ringa till oss på 96 750 477 eller skriva till oss på info@lampemesteren.dk.
Dela dina bilder med @lampemesteren
Tagga #yesLampemesteren så kanske dina bilder blir visade här. Inspirera och låt dig inspireras, från en unik bostad till en annan.