P.V. Jensen Klint

Född: 1853 – Död: 1930
Kända verk: ”Grundvigtskirken”
Utbildning:  Byggnadsingenjör och gått på Konstakademins målarskola

Bakgrund
P.V. Jensen-Klint (Peder Vilhelm Jensen-Klint) var en dansk arkitekt och målare.

Han utexaminerades som byggnadsingenjör 1877 och från konstakademins målarskola 1885. Från 1892 till 1916 livnärde han sig som matematik- och bildlärare medan han påbörjade sitt arbete som arkitekt.

Han arbetade som hantverkare och med dekorativt arbete och efter uppbyggnaden av Gymnastikhuset på Vodroffsvej i Köpenhamn 1987 blev han antagen till arkitektförbundet.

”Grundtvigskirken” är hans absoluta mästerverk. Den ritades 1913 och byggdes 1921 till 1940. Den, tillsammans med skisserna till ”Betlehemskirken” i Köpenhamn, ger uttryck av ett materialiserat matematiskt manifest som bärs upp av en religiös läggning.

Båda kyrkorna blev färdigbyggda av hans son Kaare Klint Jensen-Klint där dessa mästerverk har fått en stor betydelse för många danska arkitekter.

De största insatser som Jensen Klint stod för under hans arkitektkarriär blev just hans kyrkor. På grund av byggnadens mindre komplexa karaktär kunde han ge uttryck för hans konstnärliga fantasi, hans religiösa känslor och släppa lös alla tankar och idéer som man normalt kanske måste hålla tillbaka i ett mer strikt bygge.

Utöver hans arbete som arkitekt designande han också produkter. Han designande b.la. en oljelampa i sten, men denna lampa saknade en passande lampskärm. Den var i detta sammanhang som han uppfann en kors-/tvärveckad lampskärm som 40 år senare sattes i produktion hos företaget Le Klint.

Jensen Klints populärkultur liksom hans visionära fantasi och starka känslor får man se i kontext med hans grundtvigianska livssyn, precis som hans hantverk var utgångspunkten för hans arkitektoniske professionella sammanhang.
Inga artiklar
Det fanns inga artiklar som matchar dina sökkriterier
Dela dina bilder med @lampemesteren
Tagga #yesLampemesteren så kanske dina bilder blir visade här. Inspirera och låt dig inspireras, från en unik bostad till en annan.