Ole Jensen

Född: 1958
Kända verk: ”Oj”-serien från Louis Poulsen
Utbildning: Keramiker (och bilmekaniker)

Bakgrund
Ole Jensen växte upp på en bensinstation och gick först och främst som lärling som mekaniker. Hans nyfikenhet, intresse och sinne för konst och formgivning gjorde att han efter avslutad utbildning ändrade karriär och kom år 1981 in på Konsthantverkarskolan i Kolding.

I leran fann han det materialet som kunde ge uttryck för hans talang och känslor. Lera kan formas precis som en själv vill, och den enda som sätter stop för det är konstnären själv. Ole Jensen har med utgångspunkt i leran lyckats översätta sitt inre fantasifulla språk till objekt som vid första anblick verkar väldigt överraskande, men som vid en närmare titt både blir självklara och funktionella.

Efter att han avslutat sin utbildning som keramiker blev Ole Jensen antagen till den Kungliga Danska Konstakademin där han studerade från 1985 – 1989. Under tiden inledde han ett samarbete med Royal Copenhagen där han utmanande sig själv genom att arbeta med leran tillsammans med andra material. Idag är leran fortfarande i fokus för hans design. Alla hans idéer utvecklas primärt genom att dreja eller på hans arbetsskänk för att sedan ta dem vidare till det faktiska materialet.

Ole Jensen arbetar utifrån en filosofi att allt ska vara enkelt och naturligt och att formen på objekten inte ska tvingas fram, utan växa fram med tiden. Hans strävan efter ett rent och enkelt uttryck betyder inte för den delen att hans saker är formella, tvärtemot försöker han få så att hans humör och livsglädje lyser igenom hans arbete.  

I samarbete med Louis Poulsen har Ole Jensen designat lampserien ”OJ”, som innefattar en bordslampa, golvlampa och en vägglampa.

Ole Jensen har mottagit fler olika utmärkelser genom åren där han bland annat fått priser som Thorvald Bindesbøll-medealjen (2004), Torsten och Wanja Söderbergs-priset (Göteborg, 2006), Red Dot Award, IF Product Award och Design Plus Prize.

Hans arbete kan ses på flera olika museer runt om i Europa, bland annat: Victoria & Albert Museum i London, Kunstindustrimuseet i København, Röhsska Museet i Göteborg och Habitare Collection, Design Museum i Helsingfors.
Inga artiklar
Det fanns inga artiklar som matchar dina sökkriterier
Dela dina bilder med @lampemesteren
Tagga #yesLampemesteren så kanske dina bilder blir visade här. Inspirera och låt dig inspireras, från en unik bostad till en annan.