Ny dansk klassiker // Calm Taklampan

den 1 september 2021
Ny dansk klassiker // Calm Taklampan
Danmark är känt för sitt designarv, som innehåller otaliga "klassiker". Termen "klassisk" används flitigt när vi talar om inredning, möbler och design. Ofta speglar en klassiker det förflutnas behov, samtidigt som den är både snygg och tidlös. Inom belysning är PH-lamporna ett lysande exempel på en sann designklassiker. Tillsammans med Lampor från Verner Panton och Arne Jacobsen har de under de senaste åren skapat ljus i inredningen i både offentliga och privata utrymmen.

Ny dansk klassiker
Det går aldrig att förutsäga när en produkt kommer att bli en sann klassiker, men du kan ha en magkänsla. En bra satsning för en ny dansk klassiker är den imponerande Calmtaklampa från Fritz Hansen. Lampan är känd från det danska TV-programmet; Danmarks Nästa klassiker, där Isabel Ahm för första gången presenterade den vackra taklampan. "Jag hoppas att det står klart för domarna att lampan är designad utifrån ljuset, snarare än från att den är ett objekt"

Vackert, förenklat och med ett historiskt förankrat formspråk. "Det är som du har sett det förut, men det har du inte" – är bland annat ordningen på programmets klart entusiastiska domare. Lampan vinner inom kategorin; Lampan där uppgiften var; att skapa en taklampa som skulle passa över ett matbord.

Förutom att vara vacker, är lampan också funktionell. Den nedre av de två skal i opal glas, kan justeras i höjd för att skapa ett utrymme mellan de två skalen. Detta gör att en kona av ljus att lysa över matbordet, men naturligtvis utan att bländas.

Se Calm taklampan här, som säkerligen har potential att bli Danmarks Nästa klassiker