Vi välkomnar en Brittisk designklassiker från Coolicon Lighting

den 30 mars 2020
Vi välkomnar en Brittisk designklassiker från Coolicon Lighting
Coolicon-lampan producerades först 1933, där dess främsta syfte var att belysa verkstäder och fabriker i Storbritannien. Den hittade snabbt vägen till Londons tunnelbana, där den kastar ljus i bakrummen och på kassan där några av lamporna hänger än idag.
Lampan produceras fortfarande i England, där Coolicon Lighting helt och hållet är originalversionen trogen. Idag är lampan särskilt populär i det privata hemmet, där den sprider ett fantastiskt ljus över matbordet eller arbetsområdet på kontoret såväl som i köket. Den ses ofta på caféer och restauranger där den inte bara ger ett bra ljus utan bidrar till en mysig stämning.

London Underground version


Samma åt som den första Coolicon-lampan blev producerad, blev den välkända underground kartan designad. Bakom den nya designen stod den tekniska tecknaren; Harry Beck. Han var vid den tidpunkt anställd på London Undergrounds signalkontor, där han länge hade försökt att sätta det omfattande nätverket i system. I 1933 lyckades han genomföra det och som resultat skapade han den välkända underground kartan- samma år som Coolicons lampskärm producerades för första gången.
Som en hyllning till den gemensamma starten, samt lampans välkända uppträdande i Londons undergrund, fås taklampan idag i en underground-version, där den tidigare nämnda kartan kan ses på lampans skärm eller på insidan av lampan. Utöver dessa finns lampan i två olika storlekar och ett antal olika färger. Lamporna blev producerade och flitigt använda fram till 1980-talet och har återigen satts i produktion hos Coolicon Lighting. Lampornas industriella look är idag ytterst populär inom den skandinaviska inredningen, där den både bidrar med ett behagligt ljus samtidigt som den ger en personlig touch till den minimalistiska stilen.
Se de olika storlekarna och färgerna här - både med och utan ‘Underground kartan’.