Issey Miyake

Född: 1938
Kända verk: In-Ey serien
Utbildning: Grafisk Designer

Historik
Den japanska designer Issey Miyake föddes den 22. April 1938 i Hiroshima. Hans utbildning till grafisk design tog han på Tama Art University i Tokyo. Där tog han examen 1964. Dom första åren efter arbetade Miyake i Paris och New York, men 1970 vände han hem till Japan där Miyake Design Studio startades i Tokyo. Huvudinriktiningen för företaget är en high-end produktion av dammode.

I slutet av 1980-talet började Miyake att experimentera med nya metoder av plissering, som både ville tillåta flexibiliteten och rörligheten för användaren, göra det enklare att ta hand om produkten och inte minst underlätta själva produktionen. Det finns lång historia om tygets ”minne” som vi inte vill tråka ut er med. Men det är viktigt att få med det då det leder till tankarna bakom In-Ey serien.

Den österrikiska konstnären Dame Lucie Rie, som gjorde mycket inom keramiken, var en god vän och hon lät Miyake ärva hennes samling av porslin och keramik knappar. Denna samling har sedan dess kraftigt influerat hans design och nya kollektioner. En annan speciell vänskap har han med Steve Jobs, där Miyake designede det som blev Apples skapares ”uniform”. Jobs blev citerad för följande uttalande - ” Jag frågade Issey  om han kunde göra några av hans svarta polotröjor som jag tyckte om, och så gjorde han hundra av dom ”

Från 1994 och framåt har Miyake lagt mer och mer fokus på research och utveckling med starten av ett Reality Lab år 2010. In- Ey lampserien är bland annat ett av projekten härifrån.
Inga artiklar
Det fanns inga artiklar som matchar dina sökkriterier
Dela dina bilder med @lampemesteren
Tagga #yesLampemesteren så kanske dina bilder blir visade här. Inspirera och låt dig inspireras, från en unik bostad till en annan.