Holger Strøm

Holger Strøm är mannen bakom den kända IQLight lampan. Lampan som består av 30 små plastbitar kan sättas ihop och bli till en vidunderlig och estetisk skönhet. Systemet bygger på geometrin; Interlocking Quadrilaterals, vilket betyder ’sammanflätade fyrkanter.

Holger Strøms stora passion är geometri, logik och rumslighet. Den här passionen grundades på 50-talet då han som helt ung läste en artikel i dåtidens populära tidning ’Det Bedste’. Om Richard Buckminster Fuller – en amerikansk arkitekt och ingenjör som blev berömd för sin konstruktion av den ’Geodetiska kupolen’ (en kupolformad stålkonstruktion som består av ett stort antal identiska rör, som sätts ihop i geometriska former.)

Holger Strøm blev tidigare väldigt fascinerad av den minimalistiska tankegången som handlar om att minimera allt! Alltså att ha ett minimalt förbruk av material och att maximalt utnyttja möjligheterna! Det var den tankegången i 1972 som förde utvecklingen till IQLight lampan.

Holger Strøm var egentligen emballage-designer och här kunde man också se tanken om minimalism. Här arbetar han helt utan lim och häftklammer, och hans design är helt simpel, men bakom den ligger många timmars geometrisk utveckling och komplexa uträkningar.

Hans första erfarenhet inom lampdesign blev 2 lampor till en julutställning, där han blev tillfrågad om att designa två modulbyggda lampor. En cylinder och en kula. Holger Strøm byggde lamporna genom att använda trekantiga moduler som han limmade ihop. Lamporna blev enbart använda till utställningen, men Holger kunde inte släppa idén om en lampa med många moduler. Därför utvecklade han en lampa som skulle sättas ihop av rombformade delar, som skulle göra att lampan blev helt rund. Lampan skulle kunna passa i alla hörn, men i början var hela konstruktionen lös och slapp så därför förlängde Holger rombens hörn så att lampan framstod som stel och elegant.

Holger kom på att man också kunde göra många andra former med de rombformade delarna, och det var upp till varje kund vilken form man önskade sin lampa i. Lampan blev en stor succé på 70-talet och där såldes omkring 20,000 exemplar av lampan.

Men på 80-talet kom det också fokus på färg, glitter och glamour och den enkla IQLight kom lite i skymundan och samlade damm fram till att en händig secondhandbutik i Köpenhamn upptäckte lampan och satte den i produktion igen under en period.

I dag bor Holger Strøm med sin fru i Birkerød.

IQLight produceras i dag av den danska DybergLarsen och är igen en stor succé.
Inga artiklar
Det fanns inga artiklar som matchar dina sökkriterier