Flowerpot – en evig klassiker

Verner Panton var en av Danmarks mest sprudlande designers i det 20. århundradet. Hans förhållande till den danska designtraditionen skiljde sig från 1950’talets och 1960’talets möbeldesigners, som Hans J. Wegner, Finn Juhl och Arne Jacobsen, som hade stor internationell succé. Medans de arbetade i trä och naturliga material, experimenterade Panton med nya material, som plast, plexiglas, stål, skumgummi och andra syntetiska tyger. I dag är han bäst känd för hans galna designs med många färger och en närmast vetenskaplig tillgång till materialförståelse och tekniker.

I 1969 resulterade hans experimenterande tillgång till design, i den ikoniska Flowerpot lampa. Den blev första gången presenterad i förbindelse med en utställning i Köln, där Verner Panton hade en uppgift att designa ett showroom på en yacht. Utställningen är i dag, fortsatt ett av de mest omtalade och spektakulära utställningar i designhistorien.

Den sköna VP1 taklampan var ursprungligen tilltänkt restaurangbranschen, men fann snabbt vägen in i de privata hemmen världen över, där den vackra tidlösa taklampan fortfarande pryder idag. Lampans nedåtgående ljus är ett bra val över matbordet, där den ger ett läckert ljus utan att blända.

VP3 bordslampans tidlösa och enkla design passar in i de flesta hemmen. Med en skärm på 23 cm och en liten fot, kan lampan enkelt tas in i inredningen, utan att ta för mycket plats. Placera exempelvis lampan på en liten byrå eller hylla i vardagsrummet, där den bär den trevliga stämningen.

Nytt liv i en äkta klassiker

Verner Pantons lampa var ursprungligen tilltänkt till restaurangbranschen, men efter utställningen ökade efterfrågan snabbt och inte långt efter det kunde man hitta Flowerpot taklampan över matbordet i riktigt många privata hem. Med bakgrund av den stora succén med Flowerpot taklampan, designade Verner Panton två år senare i 1971, Flowerpot trädgårdslampan och Flowerpot bordslampan.

Flowerpot lampan gjorde på allvar comeback i 1990’talet, då det stora intresset för 1960’talets och 1970’talets design återuppstod. Den gången skulle man hitta en Flowerpot på loppmarknaderna eller på nätet, men med  återlanseringen av Flowerpot i 2003 vräkte sig &tradition en äkta designikon tillbaka till livet. I dag produceras taklampan i de två original storlekarna; Flowerpot VP1 taklampa på 23 cm. och Flowerpot VP2 taklampa på 50 cm., samt mellanstorleken (lanserad i 2019) Flowerpot VP7 Taklampa på 37cm. Därutöver finns bordslampan i två olika modeller; Flowerpot VP3 bordslampa og Flowerpot VP4 bordslampa.

Vi rider fortfarande på en retrovåg och omfamnar 70-talets design, som lätt integreras i de skandinaviska hem. Vi värdesätter därför en Verner Panton lampa i hemmet och det är fortsatt stort intresse för Flowerpot VP1 taklampan och Flowerpot VP3 bordslampan.
Lampemesterens helt egen Flowerpot

Lampemesterens helt egen Flowerpot

Man kan redan få den underbara lampan i många sköna färger, men hos Lampemesteren vill vi gärna ha en Flowerpot i vår egen färg. I samarbete med &tradition har vi därför fått vår egenFlowerpot VP3 Bordslampan, samt Flowerpot VP1 Taklampa i Soft Green.

Som taget direkt från den valsade ängen, är Soft Green en lätt gul-baserad grön färg. Den neutrala och sofistikerade färgen ger känslan av stillhet och ro, och är lätt att integrera i den skandinaviska stilen. Med den nya lampan får du personlighet i inredningen, medans den ger ett behagligt bländningsfritt ljus - oavsett om man väljer att placera den i det privata hemmet eller i verksamheten.

Den gröna färgen passar perfekt in i samhällets ökade uppmärksamhet inom egenvård, välbefinnande och återförening med naturen. Önskan om att få naturen med in i inredningen har kommit i fokus, så man har en lugn och fredlig atmosfär, där man kan dra sig tillbaka och vila upp sig.

Det är aldrig en enkel uppgift att välja en färg, men efter många överväganden och grundlig trendresearch, är vi inte i tvivel om att den lugna färgen kombinerat med Verner Pantons praktfulla lampa, blir en stor hit.

Se den sköna Flowerpot i Soft Green här.