Fabricius & Kastholm

Namn: Preben Juhl Fabricius
Född: 1931 – 2007
Utbildning: Kabinetmager

Namn: Jørgen Kastholm
Född: 1931 - 1984
Utbildning: Smed

Perfektion, estetik och minimering utan att gå på kompromiss med kvaliteten, var deras gemensamma tillgång till möbeldesign. Fabricius och Kastholm arbetade tätt tillsammans och skapade växelvis stilfulla och minimaliska designs, ofta med stål, glas och läder, som speciellt drog till sig den internationella publiken.

Historik
Preben Fabricius & Jørgen Kastholm mötte varandra för första gången, då de båda studerade arkitektur på Institut för inredningsdesign. Men det var först i 1960-talet de startade deras samarbete, efter de både hade varit en sväng i utlandet för att få en del erfarenhet.

Inspirerad av de funktionella och med fokus på den skandinaviska designen, blev de första möblerna tillverkade hos möbelpolstreraren Ivan Schechter, som också tillverkade möbler för Poul Kjærholm. I samband med en möbelutställning i Fredricia i 1965 fick de ett avtal i hamn med den tyska möbelproducenten Alfred Kill och flyttade strax efter till Tyskland. Redan i 1966 var de klara med en komplett möbelsamling, som hade stort intresse hos internationella möbelhandlare. De tog snabbt emot de första 10 stora orderna och det var starten på den enorma Fabricius Kastholm succén. Idag tillverkar den tyska producenten Walter Knoll också Fabricius & Kastholm möbler.

Nedanför kan du se den klassiska P376 Taklampan KF1 från &tradition, där med Fabricius' erfarenhet som Smed och Kastholms färdigheter inom det skulpturella, har haft stort inflytande på dansk modern estetik.
Dela dina bilder med @lampemesteren
Tagga #yesLampemesteren så kanske dina bilder blir visade här. Inspirera och låt dig inspireras, från en unik bostad till en annan.