AJ Bord - Et designikon bliver til

<font size="+3">En rejse tilbage i tiden</font>

En rejse tilbage i tiden


Följ med på en resa tillbaka till 60-talet. John F. Kennedy ställde upp som presidentkandidat, Beatles fyllde arenor världen över med tonerna från Love Me Do, kvinnorna satte sin prägel på arbetsmarknaden och världen första designhotell blev uppfört i centrala Köpenhamn. Och precis det designhotellet blev också starten för några av de mest populära och ikoniska möbler och lampor från Arne Jacobsen. Och det är precis som AJ Bordslamporna som den här artikeln kommer att handla om.

Arne Jacobsen - Designeren og arkitekten

Arne Jacobsen - Designeren og arkitekten

Arne Jacobsen föddes 1902 och utbildade sig till arkitekt år 1924. Kreativiteten flödade i den unge Jakobsen, så när han var färdig med sin examen började han på en ny utbildning på Konstakademin i Köpenhamn år 1927. Arne Jacobsens tankegång var innovativ och djupt präglad av hand arkitektoniska bakgrund och han blev snabbt ett av de unga hoppen på skolan. Året efter hans examen vann han ett designpris för ett projekt till Nationalmuseet och där var stigen utstakad för en lovande designkarriär.

Åren omkring 30-talet satte Arne Jacobsen sitt namn på kartan och den nya stilen, internationell funktionalism, föddes med Arne Jacobsen i spetsen. Under de kommande åren ritade Arne Jacobsen ett stort antal hus i Danmark och i utlandet, alla med samma enkla, funktionalistiska och moderna uttryck. Bland andra Rødovre rådhus, Nationalbanken och rådhuset i Århus är alla ikoner designade av Arne Jacobsens hand.

Under 50-talet kastade sig Arne Jacobsen också över möbeldesign, med samma arkitektoniska formspråk som hans byggnader. Designikonen ”Myren” var den första stolen som såg dagens ljus och den är fortfarande idag en ofattbart populär stol världen över.
Hotellet der revolutionerede dansk design

Hotellet der revolutionerede dansk design


Så kommer vi till det utmärkande designåret 1960.

Kalla kriget glödde, USA landade på månen, ungdomsupproret fyllde gatorna och mitt inne i Köpenhamn, ett stenkast från Centralstationen, var ett ikoniskt och framtidssäkrat bygge snart färdigt.

SAS Royal Hotel designades av Arne Jacobsen som det första designhotellet i världen. Hotellet skulle sätta Danmark på världskartan i turistsammanhang och bli till ett attraktivt resmål för amerikanska turister som med nya flygrutter hade lättare att ta sig till Norden.
Allt på hotellet genomsyrades av Arne Jacobsens öga för modern och elegant design! De ikoniska stolarna, Svanen och Ägget, designades speciellt för hotellets foajé och skulle vara ett mjukt inslag i jämförelse med den kantiga arkitekturen på byggnaden. Den genomgående stilen blev en helhet och till och med bestick, dörrhandtag och tapeter var Arne Jacobsens design.

En del av konceptet var självklart också belysningen på hotellet. Arne Jacobsen har senare uttalat att han var så ledsen över de lysrör som var nödvändigt i hotellet foajé, att han därför lade extra krut på de övriga lamporna på hotellet.


AJ Lampen bliver til

AJ Lampen bliver til


AJ-lamporna designades år 1957 som en snygg och skulptural del av inredningen till hotellet och var med sitt formspråk och eleganta arkitektoniska uttryck något helt nytt i lampvärlden. AJ-lampan blev efter det producerad i samarbete med Louis Poulsen.

Idag är AJ-lamporna bland de mest populära lamporna då den tidlösa designen passar bra i alla hem. Om du gillar det nordiska och det minimalistiska, eller om du gillar när det är mycket färg och går efter ”more is more”, så kommer AJ-lampan garanterat att passa perfekt hemma hos dig.

En lampeinvestering for livet


Bordslampan AJ är ett perfekt tillskott till alla hem och kan placeras precis där du vill ha den. Ska den vara en dekoration på skrivbordet och ge ett perfekt arbetsljus? Ska den kanske stå på ett litet bord i vardagsrummet och skapa den ultimata mysbelysningen? Där kan du läsa en god bok eller bara softa med mobilen? Eller ska de stå på fönsterbrädan och med sin enkla, men samtidigt orimligt snygga design, vara en fröjd för ögat och ge dig själv men också dina gäster en designupplevelse när man passerar den? Oavsett var du placerar den här speciella lampan är det inget tvivel om att det är en klassiker för livet – även hemma hos dig!

Lampan är gjord i stål och zink fanns till en början i färgerna svart, vist och ljus petroleum. I samband med AJ:s 60-års jubileum har Louis Poulsen lanserat sju nya färger, så nu kan bordslampan AJ också fås i mörkgrön, ockra, roströd, midnattsblå, aubergine och två grå mellantoner. Med de nya färgerna framstår nu AJ-lampan ännu mer modern och ger en frisk fläkt till din inredning. Om du gärna vill ha likformighet, så finns lampan också som vägglampa och golvlampa så att du kan få ännu mer AJ-magi på andra ställen i ditt hem.

Bordslampan AJ passar perfekt till det den är skapt till – att komplettera de snyggaste designmöbler och kapa en helhet i inredningen som andas lyx. Men AJ-lampan kan också vara en fantastisk kontrast till gamla retromöbler i teak, en billig skänk från Ikea eller kanske till en möbel som du själv har byggt. Så oavsett om du tittar på tv i Ägget eller en gammal och sliten fåtölj, så kommer bordslampan AJ att vara en lampinvestering för livet.

Se AJ Bordlampen herArne Jakobsen har også designet en masse andre smukke lamper, blandt andet Royal og Bellevue. Disse to ikoniske lamper blev, ligesom AJ lampen, designet til SAS Royal Hotel. Herunder kan du se smukke og kreative billeder af AJ Bordlampen og gode ideer til hvordan den kan styles hjemme hos dig.
Billederne er fundet på Pinterest.