Dansk Design - Före och nu



Dansk design är populärt som aldrig förr! Ute i världen och här hemma stormar dansk design fram, både inom möbler, accessoarer, mode och lampor så är Danmark med helt i toppen! Men vad är hemligheten bakom den stora succén? Är det gamla klassiker från 50-talets storhetstid som fortfarande gör att Danmark är med bland dem helt stora? Eller är det kanske alla nya märken som har återuppfunnit det danska design-dna med deras förnyelse och innovation? Låt oss ta en tur tillbaka i tiden och se närmare på dansk design.

Efter krigstiden var det återigen tid för att designa, utveckla och producera. Krigets fasta tag om världen var på väg att släppa och överallt blomstrade nya åtgärder upp och det kreativa krafterna kom återigen ut ur deras skal.

Hans Wegner, Arne Jacobsen og Poul Henningsen är några av de allra största från den gången, och deras design är fortfarande våldsamt populär idag. Den gången var tanken att producera bra hantverksmässiga möbler som var tillgänglig för den allmänna befolkningen, och som var hållbar i många år framöver. Klassiker som Myran, Y-stolen och ägget var väldigt populära på den tiden, men designerna hade inte fantasi nog till att förstå hur populära dem skulle vara i så många år efter!

Poul Henningsen designade sin första PH-lampa redan 1926, men det var först när PH5 lampan producerades i 1958 som PH-lampan blev allmän egendom. Lampan fick direkt stor succé pga. den revolutionerade skärmformen som skapade ett fantastiskt ljus! Dansk design blev synonym med modernism och funktionalism som var väldigt populärt efter krigstiden, då många behövde förnyelse och enkelhet. I dag är PH-lamporna väldigt populära och hänger i otaliga hem runt om i Danmark.

Kaj Bojesens välkända träfigurer står i de flesta danska hem idag, och dem har också gjort intåg i resten av världen med sitt godmodiga uttryck och höga kvalité! Kaj Bojesen designade apan som en krok till barn rummet, och idag har det kommit många fler djur och figurer i kollektionen.

Blått och vitt är som regel inte något man förknippar med Danmark, men just i det här tillfället så är de det! Royal Copenhagen är otroligt populärt på grund av sin fina design och höga kvalité, och det blir därmed serverat otroligt mycket av det kungliga porslinet runt om i hela världen!

Men åter till lamporna! Många stora designers från då och nu har en eller flera stora designlampor på sitt CV, och du kan läsa om några utav dem här.

Le Klint är en dansk verksamhet som har lyckats skapa fina och tidlösa lampor. Le Klint använder fortfarande goda gamla hantverk för att framställa skärmarna, och dem duktiga och fingerfärdiga medarbetarna viker skärmarna med stor precision.

Arkitekten Peder Vilhelm Jensen-Klint är mannen bakom den första korsplisserade lampskärmen. Han hade designat en petroleumslampa i stenmaterial men saknade en skärm. Därmed uppfann han den korsplisserade lampskärmen som först 40 år senare blev satt i produktion.

Hans son Tage Klint är mannen bakom gripkragen som adderade till den ursprungliga skärmen. En viktig och avgörande detalj som fortfarande är en del av den klassiska designen. Utöver det har han designat en lång rad av lampor från Le Klints sortiment. 10 år senare tog sonen Jan Klint över. Han var en visionär förrättningsman och det var han som upprättade den fond som sedan 1972 har drivit verksamheten Le Klint. Det gjorde han för att säkra sina medarbetare och fonden stöttar nu tidigare medarbetare, designers och arkitekter.

Den tredje sonen, Kaare Klint som både var arkitekt, konsthantverkare och designer, en duktig och väldigt respekterad man som har haft stor inflytelse på dansk möbelkonst generellt. Hans talang njöt verksamheten Le Klint utav och 1944 designade han ”Frugtlygten” (Le Klint 101) som fortfarande är en av Le Klints mest sålda lampor.

Se vårt stora urval av Le Klint her.




Galen och biten av en annorlunda färgpalett var bara några av de beteckningar som i starten av 60-talet användes när designern Verner Panton beskrevs bland befolkningen. I en tid där designers som Arne Jacobsen och Hans Wegner dominerade och använde sig av naturliga material och simpel design. Så var Verner Pantons fokus på de människoskapta materialen och den snabba produktionen oerhört före sin tid, och Verner Pantons mål var att sätta mer färg på världen, vilket han lyckades med fullt ut.

Verner Panton designade både rum, lampor och möbler – alla i samma galna färgval och formspråk. Mest känt är Pantonstolen som var den första möbel som utfördes i ett formstöpt stycke och som fick stor ros världen över.

Lamporna är ett kapitel för sig! Verner Panton har designat ett hav av lampor, bland annat Globe, Fun, Panthella, Flowerpot, Moon, Spiral och Wire.

Du hittar vårt urval av lampor som är designade av Verner Panton här her.



Arne Jacobsen föddes 1902 och utbildade sig som arkitekt 1924. Efter hans examen startade han en ny utbildning på Konstakademin i Köpenhamn 1927. Arne Jacobsens tankegång var innovativ och djupt präglad av hans arkitektoniska bakgrund, och han blev därmed snabbt en av de lovande på skolan.

1930 satte Arne Jacobsen på allvar sitt namn på världskartan och hela den nya stilen International Funktionalism blev fött med Arne Jacobsen i front.
De kommande åren tecknade Arne Jacobsen otaliga hus i in- och utland, allt med samma enkla funktionalism och moderna uttryck. Bland annat Rødovre Rådhus, Nationalbanken och rådhuset i Århus, där alla är ikoner och är designade av Arne Jacobsen.

Under 50-talet kastade han sig och över möbeldesign och lampor, och han har bland annat gjort lamporna AJ, Royal, Eklipta och Bellevue.

Du hittar lamporna från Arne Jacobsen här.



En av de nyare designers är Tom Rossau. En självlärd designer som i bästa äventyrsstil startade karriären i källaren under föräldrarnas hus i Fårevejle. I början var det LEGO och andra material som han hade i handen, men snabbt tog en annan riktning fart och det var igång i produktionen av läderkläder. Tom stod själv för designen och sydde det själv, vilket ledde till öppningen av en butik 1997 i Köpenhamn.

Sen 2004 har Tom primärt arbetat med naturliga träflisor och det är utav det som det har kommit många fina lampor! I första omgången var lamporna enbart tillgängliga i den gamla butiken på Istedgade i Köpenhamn, men 2006 blev TR4, TR5, TR6 och TR7 introducerade till en bredare publik på Köpenhamns möbelmässa. Där TR7 mottog "Publikens Favorite Award".

Du hittar Tom Rossau lampor här her.



Designfirman Normann Copenhagen etablerade sig 1999 av Jan Andersen och Poul Madsen. Firman håller till på Østerbro i Köpenhamn och designar bland annat möbler, textilier, lampor och tillbehör till hemmet. Verksamheten startade med få produkter men efter finanskrisen insåg de 2 ägarna att sortimentet skulle utvecklas. Så Normann Copenhagen fanns allt mer ute i butikerna.

Från en konservöppnare för 20 kr upp till en soffa på 24.000 kr – sortimentet är brett och det finns något för alla. Normann är också väldigt stora inom lampdesign och har med lamporna Amp, Bell, Norm 69 och Ikono fått ett stort namn inom designervärlden.

Du hittar Normann Copenhagen här her.




Dansk design förmår att fortfarande överraska och hålla sig på topp både inom möbler, lampor och arkitektur. Därför är brandet ”Made in Denmark” något att vara stolt över! Både gamla klassiker och de nya designtalangerna har gjort och gör det otroligt bra, och framtiden ser ljus ut – Dansk design är och har alltid varit en säker vinnare!