2019 nyheter från Louis Poulsen

I starten av våren 2019 kommer det ut en rad av ikoniska PH-lampor i mässing. Det är stativet, fattningen och en enkel skärm på välkända PH-modeller som 3/2 bord eller taklampa samt PH 5 som prydde det moderna metallmaterialet. PH Artichoke lanseras samtidigt i en Limited Edition med signatur och med sina ursprungliga färger-/materialkombinationer. Denna utgåva finns bara i 2019. Patera har också fått en ny och iögonfallande färg. Läs ännu mer om de spännande nyheterna nedanför.  

Ny PH bordslampa, PH taklampa och PH golvlampa i mässing

Ny PH bordslampa, PH taklampa och PH golvlampa i mässing

De klassiska opalglaslamporna från Louis Poulsen tecknades till en utställning i Paris tillbaka 1926. Det var vid detta tillfälle det revolutionerande treskärmsystemet uppfanns - ett system som Poul Henningsen ständigt raffinerade och utvecklade under hela sitt liv. Det var också här det livslånga samarbetet med producenten Louis Poulsen tog sin tidiga början. Ett samarbete som skulle resultera i många världsberömda lampor.


Den första typen av lampor som Poul Henningsen skapade blev glaslampan. Den bestod av tre skärmar i olika storlekar som skuggade det skarpa elektriska ljuset. Denna typen av lampan är fortsatt mycket populär. Som något helt nytt uppdaterade Louis Poulsen i 2019 glaslampornas uttryck med ett nytt och glänsande blankt material. Både bordslampor, taklampor och golvlampor från serien finns från den 01-02-2019 i metalliserad mässing. Det är taklampornas fattning och golv- samt bordslampornas stativ som är tillverkad i den varma metallnyansen. Lampornas skärmar är fortsatt i vitt opalglas. Deras tidslösa formspråk och appeel är intakt men materialet är mycket aktuellt och modernt.
De klassiska lamporna med namn som PH 3/2, 2/1 och  3½ - 2½ finns nu i högglansförkromat, svart metalliserad och metalliserad mässing.

Upplev de spännande nya varianterna av PH-lamporna i metalliserad mässing här.
Louis Poulsen firar PH’s 125-års födelsedag med PH 5 och PH 5 mini i mässing

Louis Poulsen firar PH’s 125-års födelsedag med PH 5 och PH 5 mini i mässing

I år kunde den världsberömda designer, skribenten och kulturkritikern Poul Henningsen ha fyllt 125 år. En begivenhet som producenten bakom hans många belysningdesigner naturligtvis inte släpps osynligt. I anledningen av den halvrunda födelsedagen relanserar Louis Poulsen två ikoniska lampor - PH 5 och PH 5 mini.

PH 5 såg dagens ljus för första gången 1958. De tekniska möjligheterna inom elen var så avancerade att ljuset hade förändrat karaktär. Därför utvecklade Poul Henningsen sitt erkända treskärmsystem. Resultatet var istället fem skärmar som säkerställde ett totalt bländningsfritt ljus. PH 5 och den senare PH 5 mini består båda av fem skärmar, av vilka botten är gömd inuti den fjärde skärmen. I samband med 125-årsdagen av Poul Henningsens födelse har en av toppskärmarna en vacker mässingsnyans på utsidan. Louis Poulsen lanserade 2018 samma lampa med en kopparskärm. De glödande metallerna är populära som aldrig. Den varma mässingen reflekterar vackert omgivningen och gör hänget till ett skulpturellt element i inredningen.

De nya varianterna har fortsatt samma belysningsegenskaper och är perfekta över matbordet, köksbordet och andra arbetsbord där både orienterad rumbelysning och fokuserat nedåtriktat ljus är centralt.

Upplev den klassiska PH 5 lampan i mässing här och PH 5 mini här.

PH kulan och Patera i nya färger

PH Artichoke - mer känd som Koglen - finns från februari 2019 i sitt ursprungliga material- och färgnyans. Då Poul Henningsen först skapade den storslagna taklampan till Langelinie Pavillonen i 1958 var den i koppar med en rosa finish på de många blandes insida. Den dåvarande ägaren av restaurangen önskade en uppsiktsväckande och unik belysningsupplevelse - och det fick de. På deras beställning tecknade han PH Artichoke. Samma utgåva är nu tillgänglig igen. Den rosa finishen på undersidan säkrar ett varmt och mjukt ljus. En detalj som Poul Henningsen just tänkte ut under hans revolutionerande arbete med att skapa den elektriska belysningen och skapa "det goda ljuset".

Som en hyllning till en av världens mest betydelsefulla designer uppstår i den orginala kogle i en begränsad period. Den framstår precis som den första modell Poul Henningsen skapade tillbaka i 1958.

Hitta det goda ljuset här.
Teckningarna och designen bakom Patera-taklampan är långt yngre än Koglen. I 2015 lanserade Louis Poulsen lampan tecknat av den talangfulla designern øivind Slaatto. Med en bakgrund inom både klassisk musik och produktdesign har han skapat en formfulländad och aktuell förtolkning av den traditionella ljuskronan. En belysningstyp som ofta ses i de stora rum som symfoniorkestrar spelar i. Slaattos musikaliska passion drar en tydlig tråd igenom hela hans arbetsprocess och tillgång till designlösningar.

Tack vare designens diamantformade celler skjuter ljuset bländfritt ut genom taklampans skärm. Det mjuka ljuset ger rummet en naturlig och behaglig atmosfär utan skarpa skuggor. Både lampans belysningsegenskaper och design är skapad med utsikt att vara tidslösa. Den ska både kunna sättas in i varje sammanhang - traditionella som moderna inredningar - och fortfarande bidraga med ett nytt och spännande "take" på form och funktion. Med den nya silvernyansen flyttar lampan längre bort från sin mer minimaliska utgångspunkt i vit och vänder sig i högre grad till en mer aktuell och modig inredning.

Patera finns i tre olika storlekar – se dem här.
Alla vårnyheter från Louis Poulsen kan redan nu förbeställas medans leveransen tidigast kan ske från den 01-02-2019.